חגים ומועדי השנה

האם מותר לעשות עבודות הגשה בתקופת ספירת העומר?

  • י"א אייר התש"פ

שאלה

היי, אני לא יודעת אם יש על זה הלכה כלשהי, אבל אני בכל זאת אשאל ליתר ביטחון.
אני סטודנטית במכללה וקיבלנו עבודות הגשה. האם מותר לעשות אותן בימים האלו של העומר? והאם ספציפית ביום שבו חל ערב ל"ג בעומר או ביום שלמחרת מותר לעשות עשייה מסוג כזה?
תודה רבה רבה

תשובה

שלום רב,

מותר לך לעשות עבודות הגשה בתקופת ספירת העומר, כולל ל"ג בעומר.

מקורות: כתב השלחן ערוך (סימן תצג סעיף ד) נהגו הנשים שלא לעשות מלאכה מפסח ועד עצרת, משקיעת החמה ואילך. והמשנה ברורה (ס"ק יט) הביא בזה שני טעמים: א. משום שתלמידי רבי עקיבא נקברו אחר שקיעת החמה והיו העם בטלים ממלאכה. ב. ויש עוד טעם בטור, לפי שאז זמן ספירת העומר, ובעומר כתיב "שבע שבתות" מלשון שבות, דהיינו שבזמן הספירה יש לשבות ממלאכה. ועיין שם ובשער הציון (ס"ק טז) הנפקא מינות בין הטעמים.

והגאון מבוטשאטש זצ"ל באשל אברהם שם כתב, שכל המותר בחול המועד אין שום חשש חסידות להחמיר כלל. ולפי זה כתיבה צריכה להיות בכלל המנהג, שהרי אסור לכתוב בחול המועד. ובספר חוט שני שבת חלק ד' (עמוד שעו) כתב, שלכתוב מעט מותר. אבל לקבוע עצמו לכתיבה אסור.

אלא שכתב הכף החיים (שם אות גן) בשם החק יעקב (ס"ק יב) שלא ראה נזהרים בזה אף הנשים. ושכן כתב הבית דוד (סימן רעא) שאין חיוב כלל בזה, ומי שנהג לעשות זכר זה נהג, ומי שלא נהג לא נהג וכו'. והביא דבריו השלחן גבוה (אות יז). ע"ש. וכן ראה להגר"י הלברשטאם (האדמו"ר מצאנז-קלויזנבורג) זצ"ל (הובא בשו"ת משנה הלכות חלק ח' סימן רטז) שכתב להסביר מדוע לא נהגו הנשים להיזהר בזה. ע"ש. וכן בחזון עובדיה יום טוב (עמודים רעא-ערב) כתב, שאין בזה חיוב כלל רק מנהג בעלמא. ומי שלא נהג לא נהג. ע"ש.

בהצלחה רבה,

הלל מאירס