האם חז"ל היו חכמים יותר מחכמי האומות?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב! קראתי היטב את ספרו של הרב זמיר"המהפך" וכן מאמרים נוספים כאן באתר היקר. מן הכתוב עולה חז"ל חכמים ביותר על גבול נבואה. אך האם לא ניתן למצוא אז גם אצל אומות העולם חכמים שאמרו דברים ועשו אשר רק היום המדע מבין או מגלה. למשל קשתות מאבנים, פרמידות מצרים, גילויים מדעיים אחרים ושאר פלאי תבל ואז בעצם ניתן לומר כי גם לנו יש אבות חכמים עד מאוד אך אין הוכחה שהם אלוקיים. אודה לתשובתכם למייל שלי.

תשובה

שלום רב!

שאלה טובה;

הצדק איתך בפרט זה. חז"ל עצמם אומרים בפירוש: איכה רבה (בובר) פרשה ב: מלכה ושריה בגוים אין תורה. אם יאמר לך אדם יש חכמה בגוים - תאמין, הה"ד והאבדתי חכמים מאדום ותבונה מהר עשו, יש תורה בגוים - אל תאמין, דכתיב מלכה ושריה בגוים אין תורה. ע"כ.
ההבדל בין חכמה ותורה הוא בדברים אשר מעבר לשכל אנושי. כאן מתגלה הכוח המיוחד של אבותינו ורבותינו. רבים מדברי התלמוד הם נצחיים וסודיים, במושגים אשר אין התבונה האנושית שייכת כלל בהם.
אגב, רבים טוענים ביחס לפירמידות, שאינם אלא מעשי ידי אבותינו בשיעבוד מצרים.

ברכה והצלחה;

יעקב משה