חברה והשקפה

האם יש מקורות לכך שאנחנו נמצאים עכשיו בתהליכי גאולה?

  • י"ח אייר התש"פ

שאלה

האם יש מקורות מהתושב''ע או מפרשנים לכך שאנו נמצאים עכשיו בתהליכי גאולה?

תשובה

שלום וברכה,

בהחלט, יש סימנים רבים. בראשם תחילת קיבוץ גלויות והעלייה לארץ, שמתוארת בתורה כאחרית הימים. אמרו חז"ל שכאשר ארץ ישראל נותנת פירותיה בעין יפה - "אין לך קץ מגולה מזה" (סנהדרין, דף צ"ח, א').

ועוד: "אם ראית אומות מתגרות זו בזו - צפה לרגלו של משיח" (בראשית רבה, פרשה מ"ב, ד').

הנביאים תיארו מלחמת גוג ומגוג בקנה מידה עולמי, שבימינו אפשרי יותר מכל תקופה אחרת בהיסטוריה בעקבות המצאת האטום. בנוסף, הנביאים תיארו שהמלחמה הגדולה תהיה על ישראל, על ירושלים. ואכן, כל אומות העולם מתגרות בישראל על בסיס זה.

עוד אמרו חז"ל שהגאולה צריכה להגיע לפני סיום ששת אלפים שנה (סנהדרין צז, א), ואנו כעת חיים בתקופה האחרונה של האלף השישי.

עוד אמרו חז"ל על הדור שלפני בוא המשיח והגאולה: "בעקבות משיחא חוצפא יסגא (תִרבה), ויוקר יאמיר: הגפן תתן פריה והיין ביוקר, ומלכות תהפך למינות (כפירה), ואין תוכחת, בית וועד יהיה לזנות, והגליל יחרב, והגבלן יישום, ואנשי הגבול יסובבו מעיר לעיר ולא יחוננו, וחכמות סופרים תסרח, ויראי חטא ימאסו, והאמת תהא נעדרת (עם ישראל לא יכיר את יהדותו). נערים פני זקנים ילבינו, זקנים יעמדו מפני קטנים, בן מנוול אב, בת קמה באמה, כלה בחמותה, אויבי איש אנשי ביתו, פני הדור כפני הכלב, הבן אינו מתבייש מאביו. ועל מה יש לנו להשען? על אבינו שבשמים" (משנה, סוף מסכת סוטה).

כל גדולי ישראל חוזרים ומעידים על כך שאנו נמצאים כיום באחרית הימים. ראה עוד בהרצאה "נבואות אחרית הימים" של הרב זמיר כהן:

בברכה,

דניאל בלס