אמונה

אחדות ה’

  • י"ט אייר התש"פ

שאלה

לאחרונה שמעתי מאדם חילוני הסבר על ייחד ה' שהוא טוען הפשט בפסוק נעשה אדם בצלמינו בלשון רבים שה' נמלך ח"ו אם עוד אלוקים וכו' וזה שהפסוק שמע ישראל....ה' אחד זה לשון של אחדות של כולם ועוד ראיות .... אני יודע פשט של רש"י ועוד מפרשים על הפסוק נעשה אדם וגו' אבל איך מסבירים שאינו יכול להיות כמה אלוקיי?

תשובה

שלום וברכה,

קל להוציא פסוק מהקשרו המקורי.

אך מי שקורא את התורה כסדר, ללא דילוגים, יגלה שאת כל הבריאה כולה רק אלוקים לבדו יצר. תמיד כתוב "ברא", "יצר", ואף פעם לא יבראו או יצרו. אלוקים מתואר כאחד בכל התנ"ך.

גם בפסוק המדבר על בריאת האדם, המזכיר את הביטוי 'בצלמנו כדמותנו' המתייחס למלאכים, הרי הפסוק הבא אומר בפירוש ללא ספיקות כלל: "ויברא אלוקים את האדם בצלמו, בצלם אלוקים ברא אותו" (בראשית א, כז). כלומר, האלוקים האחד ברא את האדם בצלמו, ללא עזרת מלאכים.

בשום מקום לא כתוב על אלוקים בלשון רבים, יבראו או יצרו.

ושוב, מי שממשיך לקרוא כסדר, ימצא בפרק ג': "ויגרש את האדם, וישכן מקדם לגן עדן את הכרובים (מלאכים)" (פרק ב, כד). בריאת המלאכים לא הוזכרה בפרק הראשון המתאר את הבריאה, ומכאן שהמלאכים קדמו לבריאת האדם, ולהם אמר ה': "נעשה אדם בצלמנו כדמותנו".

ראה כאן הוכחות לוגיות ומדעיות לכך שאלוקים הוא אחד מוחלט, ולא יכול להיות שניים או יותר:

https://www.hidabroot.org/question/280027

לסיכום, אמליץ לך לקרוא חוברת קצרה שכתבתי בשם "שיחה גורלית", המתארת דו-שיח עם אלוקים על שאלות רבות באמונה (הוכחות למציאות הבורא, לאחדות הבורא, משמעות החיים, אמיתות התורה, למה אלוקים ברא אותנו ועוד). לקריאת החוברת, חפש בגוגל את המילים "שיחה גורלית".

אני כאן בכל שאלה שתהיה לך.

בברכה,
דניאל בלס