תורה ומדע

התנינים

  • כ"א אייר התש"פ

שאלה

שמעתי מהרב זמיר כהן שהכוונה בפסוק כשאומר ''התנינים'' הם הדינוזאורים, אבל אם כן, מה הכוונה ברש''י (בראשית א, כא) שכותב שהם דגי ענק?
ומה היא כוונת הפסוק כשאומר ''תנינים בכל תאומות'' (תהילים פ' קמח, ז) או ''שברת ראשי תנינים על המים'' (תהילים פ' עד, יג), כי שם נראה שמתייחס לדג גדול.
תודה מראש.

תשובה

שלום וברכה,

ייתכן שהמילה "לוויתנים" נועדה לתאר את גודלם של התנינים הגדולים. למעשה, המילה "לוויתן" בלשון המקרא יכולה להתייחס לזוחלי ענק כפי שביאר השפתי חכמים על רש"י: "כי שם התנין ביבשה הוא נחש, ובמים הוא דג, וכן פירש הרד"ק בשורש תנין" (שמות ט, י). מה שיכול להשיב על שאלתך השנייה.

מבחינה מדעית, היו דינוזאורים של ים ודינוזאורים של יבשה - ושניהם היו ממשפחת הזוחלים.

ראה תשובה לשאלתך בכתבה "האם התורה תיעדה את הדינוזאורים?"

https://www.hidabroot.org/article/228318

עיין גם בתגובות שמרחיבות בנושא זה.

בברכה,

דניאל בלס