חברה והשקפה
לידת אילה
- כ"ג אייר התש"פ
שאלה
ידוע שאיילה בשביל ללדת צריכה שיכיש אותה נחש השאלה היא למה בורא עולם ברא כך את הטבע הרי יכל למנוע את הסבל הזה?
תשובה
בס"ד
שלום וברכה,
צריך להבין שמדרשים רבים לא נועדו לתאר את המציאות כפשוטה, כי אם ללמד רעיונות עמוקים ופנימיים שעומדים מאחורי המציאות. ובפרט בדברי מוסר וקבלה, שהדברים עמוקים, וגם סיפורים שנראים פשוטים חובנים בהם עומק רב ונסתר על עולמות עליונים ותיקון המידות.
רק על המקרא אמרו חז"ל בפירוש: "אין מקרא יוצא מידי פשוטו" (שבת, דף סג, א), אך המדרשים לעיתים קרובות לא נאמרו כפשוטם.
למה הדבר דומה? לכך שמישהו יספר לנו משל על שועל המדבר עם דג, ומישהו לפתע יקשה עליו: "אבל שועלים אינם יכולים לדבר!", כאשר מובן שכוונת הדברים אינה לחיה שנקראת שועל, אלא לרעיון המופשט שהשועל מייצג במשל. מדרשים רבים של חז"ל נועדו לייצג רעיונות עמוקים ונסתרים מאחורי משלים וציורים. בלעדי המפרשים לא נוכל לדעת מתי היתה כוונת המדרש כפשוטו המילולי ומתי נאמר בדרך משל.
המהר"ל מפראג דרש מדרשים רבים בגמרא שלא לפי פשוטם. כך לדוגמה, המדרש האומר שמשה רבינו היה בגובה חמישה מטר, אינו כפשוטו על פי מפרשים רבים, שהסבירו כי כוונת חז"ל היתה לגבהותו הרוחנית של משה בפני העם, וכיצד הרגיש כל אדם שעמדו לפניו בדור המדבר (מהר"ל בחידושי אגדות על בבא מציעא, פ"ד). וכיוצא בהם.
ישנה גמרא הדורשת "יעקב אבינו לא מת" (תענית, דף ה, עמוד ב), ומקשים שם בגמרא, שהרי נאמר במפורש במקרא שספדו את יעקב וקברו אותו, ומשיבה על כך: "מקרא אני דורש! ...מה זרעו בחיים - אף הוא בחיים", ובדומה לכך נאמר בזוהר: "דוד מלך ישראל חי וקיים".
וכך גם לגבי מדרשים אחרים, כמו שהאיילה שזקוקה לנחש שיכיש אותה כדי ללדת, ואז ממליטה את הוולד שלה מעל צוק, ונשר בא ותופשו באויר - משל זה מופיע בגמרא בתוך דרשות על ספר איוב (בבא בתרא, דף טז, עמוד), ומתאר שם רעיונות מוסריים רבים על דרך הציור וההמחשה. והרי מובן שחז"ל הכירו איילים וחיות רבות, וראו שהן ממליטות ככל בהמה. הרלב"ג כותב על כך: "יהיה הרצון בזה, לפי מה שאחשוב שזה הבעל חי אינו נולד כי אם בקושי גדול, ולזאת הסבה יהיה הוולד בתכלית הסכנה, ועם כל זה ינצל להשגחת השם יתברך בנמצאות", ובספר יערות דבש (חלק ראשון - דרוש ג) מבאר שבני ישראל נמשלו לאיילה, אשר נצרכים להכשת הנחש (מלכים רשעים המאיימים עליהם כדי שיעשו תשובה), ובכך זוכים ללידת הגאולה. וראה בהרחבה:
https://www.hidabroot.org/he/question/19207
בברכה,
דניאל בלס
להרחבה ושאלות נוספות, ניתן לפנות אל רבני שו"ת הידברות במייל rav2@htv.co.il