האם מותר לתת מתנות בשנת אבל?

  • כ"ז אייר התש"פ

שאלה

שלום רב,
אני באבל השנה על מור אבי ויש לי מספר שאלות בנושא אבלות (אני ספרדייה):
1- האם מותר לי לקבל מתנות מאחרים בכלל ומבעלי בפרט?
2- במידה ורכשו מתנה עבורי לפני הפטירה ולא הספיקו להביא לי, מותר לי לקבל?
3- האם אני יכולה להביא לאחרים מתנות?
4- האם אני יכולה לקנות לילדיי בגדים חדשים וצעצועים? על אף שאין צורך בכל אלא בשל מבצעים שיש וקנייה מראש לשנה הבאה..
5- האם ניתן ללבוש בגדים חדשים שנמצאים אצלי בארון במידה ואני מביאה למישהי אחרת ללבוש אותם לפני? גם אם אין לי צורך ממשי בכך?
6- האם ניתן לרכוש עבורי בגדים חדשים בעת מבצעים מבלי ללובשם?

תודה מראש!

תשובה

שלום רב,

1. את לא יכולה לקבל מתנות בתוך שנת האבל (רמ"א יורה דעה סימן שפה סעיף ג. חזון עובדיה אבלות חלק ב' עמוד רנב). אמנם תוכלי להקל לקבל מתנות מבעלך לכבוד יום טוב מטעם שמחת יום טוב, וכן בשביל קירוב הדעת לחזק השלום בית וכדומה (נטעי גבריאל אבלות חלק ב' פרק יד סעיף יג).

2. לא.

3. מתנות פשוטות מותר, אולם מתנות של שמחה טוב שלא לשלוח (יעויין חזון עובדיה שם עמוד רנה לגבי אבל שחייב במשלוח מנות, שטוב שישלח מנות של בשר ודגים וכיוצא בהם, ולא תפנוקי מעדנים ומיני מתיקה).

4. מותר.

5. לפי מנהג הספרדים אין ללבוש בגד חדש לבן ומגוהץ עד שיגיע הרגל אחר שלושים, ויגערו בו חבריו, אולם בגדים בשאר צבעים מותר לקנות וללבוש מיד אחרי סיום השבעה (קצור שלחן ערוך ילקוט יוסף אבלות סימן לח סעיף ג). בבגד לבן ומגוהץ אין להקל על ידי שתתני למישהי אחרת ללבוש אם אין צורך ממשי.

6. מותר אפילו שלא בעת מבצעים.

בשורות טובות,

הלל מאירס