חגים ומועדי השנה

כמה יין צריך לשתות בשביל שמחת יום טוב?

  • כ"ח אייר התש"פ

שאלה

רציתי לברר בקשר לשמחת יו"ט ככל שזה נעשה ביין
א) מה הכמות הנדרשת? צריך רביעית או שמספיק מלא לוגמיו?
ב) ניתן לצאת ידי חובה ביין קידוש או שצריך בנוסף לכך לשתות גם במהלך הסעודה?

תודה רבה רבה

תשובה

שבוע טוב,

א. צריך לשתות רביעית יין (הגרש"ז מלאדי זצ"ל בתורה אור - דרושים למגילת אסתר, צט, ג. וכ"כ האדמו"ר ממונקאטש זצ"ל בספרו נמוקי אורח חיים סימן תקכט אות ב. וכן הובא בשם הגרמ"מ שניאורסון זצ"ל בספר המלך במסיבו חלק ב' עמוד קלב).

ב. במשנה ברורה (סימן תקכט ס"ק יא) כתב, שצריך לשתות יין באמצע הסעודה מלבד מה שקידש על היין מתחילה. אמנם בספר לקט הלכות יום טוב וחול המועד (עמוד לז) הביא בשם הגרי"ש אלישיב זצ"ל, שזה פשוט שאפשר לצאת מצוות שמחה גם בכוס של קידוש, ומה שכתב המשנה ברורה הנ"ל אין כוונתו משום מצוות שמחה, רק שיש עניין שיקבע סעודתו על יין, ומשום כך ישתה קצת יין בתוך הסעודה.

בברכה,

הלל מאירס