נשים

איך היה מותר לבנותיו של רש"י להניח תפילין?

  • ד' סיון התש"פ

שאלה

למה הבנות של רש״י השתמשו בתפילין? זה לא ״לא ילבש״? תודה רבה מראש

תשובה

שלום רב,

כמדומה שאין מקור נאמן לכך שבנותיו של רש"י היו מניחות תפילין.

אמנם מצאנו במסכת עירובין (דף צו עמוד א, ורש"י שם) שמיכל בת שאול היתה מנחת תפילין ולא מיחו בה חכמים. ועל זה יש לשאול מדברי התרגום יונתן בן עוזיאל (דברים כב ה) שאישה שלובשת תפילין עוברת על איסור "לא יהיה כלי גבר על אישה", וא"כ מדוע לא מיחו בה חכמים.

ועמד בזה בשו"ת מהר"ם שיק (חלק יורה דעה סימן קעג, ד"ה ולכאורה), ותירץ, שחכמים ידעו שכוונתה טהורה לשם קיום מצווה ולא לשום כוונה אחרת, ולכן לא מיחו בה.

על כל פנים יש לדעת שלהלכה אסור לנשים להניח תפילין בכל אופן, וכמו שכתב הרמ"א (סימן לח סעיף ג) בשם הכל בו שאם הנשים רוצות להחמיר על עצמן להניח תפילין מוחים בידן.

ראה עוד https://www.hidabroot.org/question/279932

בברכה,

הלל מאירס