תפילה וברכות

האם לאחר ברכה לבטלה צריך לומר ברוך שם וכו’ בלחש?

  • ה' סיון התש"פ

שאלה

האם לאחר ברכה לבטלה צריך לומר "ברוך שם כבוד מלכותו לעולם ועד" בקול או בלחש? תודה!

תשובה

שלום רב,

שאלה זו תלויה במחלוקת גדולי הפוסקים אם צריך לומר ברוך שם וכו' אחר "אנא בכח" בלחש -

דעת הנודע ביהודה זצ"ל בספרו ציון לנפש חיה (פסחים דף נו עמוד א) שעיקר הקפידא שלא לומר ברוך שם וכו' בקול רם הוא דווקא בקריאת שמע, שמפסיקים באמצע דברי משה בשבח שלא נאמר על ידו דהיינו ברוך שם וכו', מה שאין כן אחר אנא בכח יכולים לומר ברוך שם וכו' בקול רם.

אולם דעת הבן איש חי זצ"ל בספרו עוד יוסף חי (פרשת מקץ אות ח) שגם אחר אנא בכח צריך לומר ברוך שם בלחש.

ולמעשה כתב בשו"ת יביע אומר חלק ח' (חלק אורח חיים סימן יא אות ח) שטוב להיזהר לאומרו בלחש גם אחר אנא בכח.

ולפי זה גם כאן כשאומרים ברוך שם וכו' אחרי ברכה לבטלה טוב להיזהר לאומרו בלחש.

בברכה,

הלל מאירס