חגים ומועדי השנה

האם אפשר להדליק נר לצדיק ביום טוב?

  • ה' סיון התש"פ

שאלה

היי אני ואמי מאוד רוצות להתפלל בלילה וגם ללמוד רציתי לשאול כמה שאלות..
1. אחרי חצות יש ללמוד/להתפלל?
2. הבנתי שאנחנו יכולות גם ללמוד ולקרוא נכון?
3. תהלים אחרי חצות אפשר לקרוא?
4. אפשרי להדליק נר לצדיק?
5. מה רצוי לקרוא?

תודה רבה! חג שבועות שמח

תשובה

שלום רב,

1. מה שאתן רוצות, רק אין לבקש בקשות אישיות ביום טוב חוץ מאשר על דברים רוחניים.

2. סדר הלימוד המיוחד של ליל שבועות שייך רק לגבי גברים, ואין זה נכון שנשים יאמרו אותו (יעויין שו"ת רב פעלים חלק א' חלק סוד ישרים סימן ט), אולם תוכלו ללמוד כל דבר אחר כאוות נפשכם.

3. אפשר גם קודם חצות, כי גם לפי שיטת הקבלה שאין לקרוא תהלים מצאת הכוכבים עד חצות הלילה, זהו דווקא בלילות החול, אבל בלילות שבת ויום טוב אין חשש (יעויין שו"ת יביע אומר חלק ו' חלק אורח חיים סימן ל).

4. לא.

5. יש עניין גדול לקרוא תהלים, וכמו שכתב החיד"א זצ"ל בספרו מורה באצבע (אות רכו) נכון ללמוד התהלים ביום חג השבועות, כי דוד המלך ע"ה היתה מנוחתו ביום הזה, וביום הקדוש יומא דהלולא דיליה עוד יעלו לרצון ביתר אמירת תהלותיו. וכ"כ הבן איש חי (שנה א' במדבר אות ו) לימוד התהלים ביום השבועות הוא צורך גדול, שבו נפטר דוד המלך עליו השלום, ויעלה לרצון יותר, ולכן כל אחד ילמוד התהלים כולו ביום השבועות, ויזהר לדלג לשון מחילה וסליחה של עונות ופשעים האמור בבקשות המתוקנים לאומרם קודם תהלים ואחר תהלים כי יום טוב הוא. עוד כתב שם: ונכון ללמוד ביום ראשון בדברי הימים א' סימן כ"ח וסימן כ"ט דדבר בעתו מה טוב.

בברכת חג שמח,

הלל מאירס