הלכות ומנהגים
האם מותר לגר להתייחד עם בתו הגיורת?
- י"ד סיון התשע"ט
שאלה
האם גר מותר להתייחד עם בתו הגיורת כשהתגיירו ביחד או שכיון שאין ביניהם שום קירבה הם נחשבים כזרים לכל דבר ואסורים ביחוד? תודה!
תשובה
שלום רב,
נחלקו הפוסקים אם יש איסור לגר להתייחד עם בתו, ולמעשה אפשר להקל בזה.
מקורות: אמנם דעת הגר"ב שטרן זצ"ל בשו"ת בצל החכמה חלק ד' (סימן יד) שמותר לגר להתייחד עם בתו רק כשהיא פנויה. ואם היא נשואה מותר דווקא כשיש שם עוד איש או אשה. וכן דעת הגר"נ גשטטנר זצ"ל בשו"ת להורות נתן חלק ז' (סימן פז) שאסור לגר להתייחד עם אמו או אחותו.
אולם לעומתם כתב הגר"מ פיינשטיין זצ"ל בשו"ת אגרות משה חלק אבן העזר חלק ד' (סימן סד אות א) אודות אלו שנתגיירו עם בניהם ובנותיהן שמסתבר שאין איסור יחוד מכיון שזה שאין תקיפת יצר לאמו ובתו הוא ענין טבעי, ולא שייך זה למה שלדינא לא נחשבו בדין קרובים מטעם דגר שנתגייר אין לו מן התורה שום קורבא לא לשאר האם ולא לשאר האב, שהדין לא סילק ענין הטבעי. יעויין שם עוד בדבריו.
גם הגר"ש וואזנר זצ"ל נשאל בשו"ת שבט הלוי חלק ט' (סימן רס) אם יש איסור יחוד בגיורת שנתגיירה היא ושני בניה, וכתב לצדד להקל שהרי מן התורה גר שנתגייר מותר באמו, א"כ המדובר כאן באיסור יחוד דרבנן, ויש צד נכבד להקל. וע"ע להגר"מ שטרנבוך שליט"א בשו"ת תשובות והנהגות חלק א' (סימן תשעו) שנשאל בגר שנתגייר עם בתו אם יש איסור יחוד, והסיק, דכיון שהוא כשעת הדחק נראה שאפשר להקל בזה. ובספר אשרי האיש חלק אבן העזר חלק ב' (פרק טו סעיף יג) הביא בשם הגרי"ש אלישיב זצ"ל, שיש מקום להקל לגר להתייחד עם אמו הגויה, וזאת מאחר שהטבע של אם ובנה נשאר. וע"ע בשו"ת קנין תורה חלק ה' (סימן קכו).
בברכה,
הלל מאירס
להרחבה ושאלות נוספות, ניתן לפנות אל רבני שו"ת הידברות במייל rav2@htv.co.il