למה לא עושים פדיון הבן לבכור שנולד בניתוח קיסרי?

  • י' סיון התש"פ

שאלה

שלום הרב,
רציתי לשאול בבקשה, מדוע לא מקיימים מצוות פדיון הבן בבן בכור שנולד בניתוח קיסרי?
וכן האם יש משהו חלופי שעושים?
תודה,
מירית.

תשובה

שלום רב,

1. הסיבה היא משום שכתוב בתורה (שמות יג ב) שרק מי שהוא פטר רחם חייב בפדיון הבן, והיינו שרק מי שנולד דרך רחם אימו חייב בפדיון הבן, ולכן מי שנולד בניתוח קיסרי, שלא יצא דרך רחם אימו, פטור מפדיון הבן. וזה לשון השלחן ערוך יורה דעה (סימן שה סעיף כד) יוצא דופן (היינו מי שנולד בניתוח קיסרי) והנולד אחריו כדרכו שניהם פטורין (מפדיון הבן), הראשון מפני שלא יצא מהרחם, והשני מפני שקדמו אחר.

2. אין משהו חלופי שעושים.

בברכה,

הלל מאירס