האם מותר ללוות כסף מקופת צדקה?

  • י"ט סיון התש"פ

שאלה

שלום ותודה רבה על הערוץ הנפלא הזה והמענה המהיר והמחמם את הלב!
רציתי לשאול אם מותר לי לקחת כסף בקופת צדקה בבית וכשאני לוקח אני יודע בוודאות שאני יחזיר?
תודה רבה אוהב אתכם ארגון הידברות!!

תשובה

שלום רב,

חן חן לך על דברי השבח.

מעיקר הדין מותר לך ללוות כסף מקופת צדקה, ובלבד שאתה בטוח שהכסף יהיה בידך כאשר העניים יצטרכו אותו. כמובן שעליך לכתוב לעצמך תזכורת להחזיר את ההלוואה לקופת צדקה.

ומכל מקום כדי לצאת מכל חשש טוב שתתנה כשאתה שם את קופת הצדקה בבית, שאינך רוצה שהקופה תקנה את הכסף למי שהוא מיועד.

מקורות: מבואר בשלחן ערוך יורה דעה (סימן רנט סעיף א) שמי שהפריש צדקה עד שלא בא ליד גבאי יכול ללוות ממנו. ומשבא ליד גבאי אסור. ע"ש. ואמנם יש אומרים שקופות הצדקה שנמצאות בבתים משהכניס לתוכן דינן כאילו בא ליד גבאי ואסור ללוות ממנו, וכמו שהביא בדרך אמונה חלק א' (הלכות מתנות עניים פרק ח ס"ק כד וציון ההלכה ס"ק קכא) מהמהרש"ם (סימן רנח סעיף א) בשם המאמר מרדכי והבנין ציון. מכל מקום כבר כתב הפתחי תשובה (סימן רנט סק"ד) בשם החמודי דניאל שבזמנינו נהגו להקל ללוות גם אחר שבא ליד גבאי, אפשר כיון שנהגו כן לב בית דין מתנה עליהן. וכ"כ בדרך אמונה (ס"ק כה וציון ההלכה ס"ק קכג) בשם מרן החזון איש זצ"ל.

ומש"כ ובלבד שאתה בטוח וכו', כן הוא בדרך אמונה (שם וציון ההלכה ס"ק קכד) בשם מרן החזון איש זצ"ל.

ומש"כ ומכל מקום כדי לצאת מכל חשש וכו', הוא על פי הדרך אמונה (ציון ההלכה ס"ק קכא).

בברכה,

הלל מאירס