האם השוכח דבר אחד ממשנתו כאילו מתחייב בנפשו?

  • כ"ג סיון התש"פ

שאלה

מה הפשט מה שכתוב במסכת אבות פרק ג, ח שהשוכח דבר אחד ממשנתו כאילו מתחייב בנפשו? אין אפשרות שלא יקרה, אז כולם מתחייבים בנפשם? תודה רבה

תשובה

שלום רב,

אמנם דעת השלחן ערוך הרב (הלכות תלמוד תורה פרק ב סעיף ד) שגם עכשיו שנכתבה תורה שבעל פה ויוכל לעיין בספרים מה ששכח אין זה מועיל כלום, כי מיד ששכח עובר בלאו קודם שיעיין כמו בימיהם שעובר בלאו בשעה ששוכח אף שאחר כך יחזור וישאל מרבו וילמדנו מה ששכח.

אולם דעת הגאון רבי חיים מוולז'ין זצ"ל (כתר ראש אות סז) שכל מה שנאמר בעניין השוכח דבר אחד ממשנתו זה הולך על הראשונים שלמדו בעל פה, אולם בזמן הזה שהכל כתוב בספרים אינו עובר בלאו ולא מעלה עליו הכתוב כאילו מתחייב בנפשו.

בברכה,

הלל מאירס