זוגיות
מדוע בסדר הדורות לא מופיעים נשים רבניות חוץ מארבע אמהות ושבע נביאות?
- כ"ה סיון התש"פ
שאלה
שלום
אני חוזר בתשובה כבר 20 שנה ויש לי שאלה שלפעמים לא מניחה את דעתי אשמח אם תוכלו לשפוך אור בנושא
רציתי לשאול מדוע בסדר הדורות מחז"ל ועד היום לא מופיעות שמות של נשים רבניות (חוץ מארבע אמהות ושבע נביאות) והרי יש הרבה נשים רבות שהיו רבניות מדוע לא מזכירים גם אותן? לפעמים זה נראה כאילו העולם הדתי שייך לגברים
תשובה
בס"ד
שלום וברכה,
קודם כל, עניין זה לא נוגע ליכולותיה של האשה, שהרי אמרו חז"ל שבינה יתירה ניתנה לאשה. היהדות מספרת לנו על נביאות וצדיקות כמו שרה אמנו, דבורה הנביאה, אסתר המלכה ועוד. בתנ"ך אנו מוצאים שהקב"ה אמר לאברהם: "כל אשר תאמר אליך שרה שמע בקולה" (בראשית כא, יב), ומכאן למדו חז"ל ששרה אמנו עלתה על אברהם בנבואה!
ברוריה היתה תלמידת חכמים, ורש"י היה מלמד את בנותיו תורה. ההלכה קובעת שיש שכר על לימוד תורה לנשים, אלא שהן אינן מצוות בכך.
לעצם שאלתך,
שים לב שהיו מיליוני גברים יהודים לאורך הדורות, שלא נזכרו שמותיהם. גם לך היו מאות אבות ואמהות שמן הסתם לא ידועים לך שמותיהם. דבר זה נכון לגברים ולנשים.
אולם בעניין גדלות בתורה, הגברים הם שמצווים על תלמוד תורה. לכן טבעי הדבר שמן המעט שייזכרו לאורך הדורות, יזכרו מי שבחרו לעסוק בתלמוד תורה יום ולילה, הפכו אותה לעיקר עיסוקם והתגדלו בה.
נשים, מאחר שאין זו משימתם הרוחנית לפסוק הלכה, לא היו מהן רבות שבחרו במשימה זו. כמו כן, נשים מטבען ביישניות ומשקיעות במשפחתן, ואין זה טבעי שיעסקו בצרכי ציבור.
העניין נוגע לתפקידים שונים בבריאה, שאינם מעידים על פחיתות.
היהדות מלמדת אותנו שגבר ואשה הם למעשה שני חצאי נשמה שירדו לעולם, כמו שנאמר בתורה בפירוש: "זכר ונקבה בראם, ויברך אותם ויקרא את שמם אדם" (בראשית ה, ב). האיש והאשה נקראים ביחד בשם "אדם". אמרו חז"ל שגבר ללא אשה אינו קרוי אדם. בעולם הבא חוזרת נשמת הגבר להתאחד עם נשמת האשה, כי הם נשמה אחת.
היהדות מלמדת אותנו את חוקי הבריאה (תורה היא מלשון הוראה, הוראות יצרן). מהתורה אנו למדים שגבר ואשה הם שני חלקי נשמה נפרדים, אשר ביחד מהווים אדם אחד שלם. אך בנפרד - לכל אחד מהם יש יתרונות וחסרונות משלו לעומת המין השני. מה שיש לזה אין לזה, ומה שאין לזה יש לזה. לכן מושגים מודרניים כמו "פמיניזם" או "שוביניזם" הם זרים ליהדות, שהרי היהדות אינה מכירה לא בגבר שלם ולא באשה שלמה, אלא באדם אחד שמורכב מזכר ונקבה, ויחד הם מקיימים את המטרה האלוקית!
חשוב להדגיש שהתורה לא נכתבה על ידי אדם, גבר או אשה, אלא על ידי בורא עולם. אשר יודע ומכיר את בני האדם שברא, ונתן להם את הוראות היצרן הטובות ביותר לתיקון נשמותיהם.
הקב"ה ברא את הגבר והאשה שונים בגופם ובטבעם הנפשי זה מזה, כי ייעד להם תיקונים רוחניים שונים.
על כן ישנן מצוות שהתורה חייבת הגבר ולא את האשה, כמו ברית מילה, תפילין, ציצית, לימוד תורה ועוד. ופטרה את האשה ממצוות שתלויות בזמן. מכיוון שהתורה מכירה בצרכיה המיוחדים של האשה, ולכן פטרה אותה ממצוות שהזמן גרמן - הרי הקב"ה הטיל על נשים את התפקיד הנכבד של הבאת ילדים לעולם, הכניסה להריון, הנקה, טיפול בילדים הקטנים וחינוך. לכן התורה פטרה אותה ממצוות התלויות בזמן. ופירוש הדבר שהאשה טובה כפי שהיא, ומתקנת את נפשה ללא מצוות אלה. בעוד הגבר זקוק למצוות כמו תפילין וציצית כדי להגיע לשלמותו. כי הגבר והאשה שונים זה מזה. אפילו היצרים שלהם שונים: אצל גברים עיקר ההתמודדות תהיה עם יצר רע של גאווה, תחרותיות, כבוד, כעס, תאווה והסתכלות במקומות אסורים, לעומת זאת אצל נשים עיקר ההתמודדות תהי עם יצר רע של רכילות ושל צניעות, וכן - גם של קלות דעת ע"פ רוב. בכל כלל יש יוצא מן הכלל, אך יביט אדם סביבו, ויראה שיש טבע משותף לרוב גברים, וטבע משותף לרוב נשים, טבע אשר חוצה תרבויות וזמנים.
אך מצב זה הנו זמני. הקבלה מלמדת אותנו שבעולם הבא נשמות הגבר והאשה חוזרים ומתאחדים, וזוכים לטוב האלוקי כנשמה אחת שלמה. פירוש הדבר שהאשה שותפה בכל המצוות שעושה בעלה, כפי שהבעל שותף בכל המצוות שעושה אשתו, וכך הם זוכים יחד להגיע לשלמותם הרוחנית.
התורה מאוד התחשבה באשה, ומכיוון שנשים דואגות למשפחה והילדים שלהן ומטפלות בהם, על כן פטרה אותן התורה ממצוות רבות שהיו מקשות את חייהן.
מסיבה זו נשים לא התחייבו בלימוד תורה, למרות שהן מקבלות שכר על שמיעת שיעורי תורה, ואף משתתפות בשכר לימוד התורה של בעליהן (רבי עקיבא אמר על לימוד תורתו: "שלי ושלכם - שלה הוא" - כלומר של אשתי).
מומלץ לצפות בהרצאה חשובה זו על מעמד האשה ביהדות:
https://www.hidabroot.org/video/54657
בברכה,
דניאל בלס
להרחבה ושאלות נוספות, ניתן לפנות אל רבני שו"ת הידברות במייל rav2@htv.co.il