חברה והשקפה

האם מותר לחשוב רע על רבנים מסוימים ? ואם כן האם מותר להביע דעה עליהם?

  • כ"ו סיון התש"פ

שאלה

לכבוד הרב שלום,אינני יודעת מדוע אבל ישנם רבנים מסוימים שכאשר אני שומעת אותם אני מרגישה שהם אינם אמתיים ואולי אפילו מתחזים (לפי סגנון דיבורם ודרך ההתבטאות שלהם. ו(כמובן שיכול להיות שאני טועה לגביהם),שאלתי הראשונה: היא האם מותר לי בכלל לחשוב בלבי שאינם רבני אמת ואף לשנוא אותם על דבר והרי אם אני טועה "החושד בכשרים לוקה בגופו" וכו..
ודבר שני: ישלי אח שחזר בשאלה וכעת בתהליכי תשובה והוא נוהג לשמוע את אחד מהרבנים הללו ואני מרגישה שהנהגותיו מוליכין את אחי שולל. לכן האם מותר לי להזהיר אותו ולגיד לו את הדעה הכנה שלי על אותו רב (והייתכן שזו טעות שלי)?, תודה רבה ובתקווה להבנה.

תשובה

שלום וברכה

מותר לחשוד כל אדם שיש לו סימני מתחזה. לצערינו יש רבים שמנצלים תמימים ואין בהם טיפת יראת שמים.

אולם כאשר חשד כזה מתעורר על אחד מהם יש לברר את דעת גדולי ישראל המוסכמים על כולם ולברר עליו האם הוא אדם כשר או לא. בכל מקרה עד שלא ידועים בבירור שמדובר בירא שמים יש לנהוג ב"כבדהו וחשדהו". אחרי שתבררי אצל יראי ה' מה דעתם על פלוני ויתברר לך שהדיעה עליו שלילית יש לך להתריע לפני אחיך שיזהר מפלוני.

אציע לראות את ההרצאה הבאה https://www.hidabroot.org/video/54242