חברה והשקפה
האם התורה "ידידותית" לכולם?
- כ"ט סיון התש"פ
שאלה
שלום לכבוד הרב.
יש לי ידידה שמדי פעם אני מדברת איתה על היהדות ומנסה להסביר לה את היהדות, תורה מן השמים וכו'. לאחרונה היא אמרה שאינה מאמינה בתורה מן השמים כי איך יתכן שהתורה לא ידידותית לכולם ללא יוצא מן הכלל... הדוגמאות שהיא הביאה: 1. אנדרוגינוס (בעולם התורני לכאורה אין לו מקום... כי שם צריך להיות או ילד/ילדה, איש/אישה. 2. עגונות (איך יתכן שאישה תצטרך לחכות שנים או כל החיים לגט...) 3. אישה מנועה מהרבה מצוות או עבודה ציבורית וכו' בגלל היותה אישה (כמובן יש התשובה שהיא לא חייבת בגלל דרגתה הגבוהה... אבל בכל זאת אם היא כן רוצה...? דבורה הנביאה הייתה רק אחת...) אשמח לתשובתכם! יישר כח!
תשובה
בס"ד
שלום וברכה,
1. ההיפך הוא הנכון. חז"ל התייחסו לאנדרוגינוס, וקבעו שחייב במצוות כאיש. בעוד תרבויות אחרות היו מוקיעות מתוכן בעלי מומים, היהדות קיבלה באהדה את החלשים ודאגה להם:
https://www.hidabroot.org/question/28372
2. כשם שישנן עגונות בישראל (מסורבות גט), כך גם ישנם עגונים (גברים מסורבי גט). אך מול הגברים נוקטים במאסר ועונשים אחרים, ואילו היו מקבלים את דיני התורה, אף היו מכים את האיש עד שיסכים למסור את הגט.
מוסד הנישואין הוא מוסד מקודש הדורש את הסכמת שני הצדדים, הגבר והאשה. לכן הפרדתו צריכה להעשות בהסכמת שני הצדדים שכרתו ביניהם את ברית הנישואין - דבר המעיד על חשיבות הזוגיות והתא והמשפחתי שאיננו הפקר.
3. היהדות מלמדת אותנו שגבר ואשה הם למעשה שני חצאי נשמה שירדו לעולם, כמו שנאמר בתורה בפירוש: "זכר ונקבה בראם, ויברך אותם ויקרא את שמם אדם" (בראשית ה, ב). האיש והאשה נקראים ביחד בשם "אדם". אמרו חז"ל שגבר ללא אשה אינו קרוי אדם. בעולם הבא חוזרת נשמת הגבר להתאחד עם נשמת האשה, כי הם נשמה אחת.
היהדות מלמדת אותנו את חוקי הבריאה (תורה היא מלשון הוראה, הוראות יצרן). מהתורה אנו למדים שגבר ואשה הם שני חלקי נשמה נפרדים, אשר ביחד מהווים אדם אחד שלם. אך בנפרד - לכל אחד מהם יש יתרונות וחסרונות משלו לעומת המין השני. מה שיש לזה אין לזה, ומה שאין לזה יש לזה. לכן מושגים מודרניים כמו "פמיניזם" או "שוביניזם" הם זרים ליהדות, שהרי היהדות אינה מכירה לא בגבר שלם ולא באשה שלמה, אלא באדם אחד שמורכב מזכר ונקבה, ויחד הם מקיימים את המטרה האלוקית!
חשוב להדגיש שהתורה לא נכתבה על ידי אדם, גבר או אשה, אלא על ידי בורא עולם. אשר יודע ומכיר את בני האדם שברא, ונתן להם את הוראות היצרן הטובות ביותר לתיקון נשמותיהם.
הקב"ה ברא את הגבר והאשה שונים בגופם ובטבעם הנפשי זה מזה, כי ייעד להם תיקונים רוחניים שונים.
על כן ישנן מצוות שהתורה חייבת הגבר ולא את האשה, כמו ברית מילה, תפילין, ציצית, לימוד תורה ועוד. ופטרה את האשה ממצוות שתלויות בזמן. מכיוון שהתורה מכירה בצרכיה המיוחדים של האשה, ולכן פטרה אותה ממצוות שהזמן גרמן - הרי הקב"ה הטיל על נשים את התפקיד הנכבד של הבאת ילדים לעולם, הכניסה להריון, הנקה, טיפול בילדים הקטנים וחינוך. לכן התורה פטרה אותה ממצוות התלויות בזמן. ופירוש הדבר שהאשה טובה כפי שהיא, ומתקנת את נפשה ללא מצוות אלה. בעוד הגבר זקוק למצוות כמו תפילין וציצית כדי להגיע לשלמותו. כי הגבר והאשה שונים זה מזה. אפילו היצרים שלהם שונים: אצל גברים עיקר ההתמודדות תהיה עם יצר רע של גאווה, תחרותיות, כבוד, כעס, תאווה והסתכלות במקומות אסורים, לעומת זאת אצל נשים עיקר ההתמודדות תהי עם יצר רע של רכילות ושל צניעות, וכן - גם של קלות דעת ע"פ רוב. בכל כלל יש יוצא מן הכלל, אך יביט אדם סביבו, ויראה שיש טבע משותף לרוב גברים, וטבע משותף לרוב נשים, טבע אשר חוצה תרבויות וזמנים.
אך מצב זה הנו זמני. הקבלה מלמדת אותנו שבעולם הבא נשמות הגבר והאשה חוזרים ומתאחדים, וזוכים לטוב האלוקי כנשמה אחת שלמה. פירוש הדבר שהאשה שותפה בכל המצוות שעושה בעלה, כפי שהבעל שותף בכל המצוות שעושה אשתו, וכך הם זוכים יחד להגיע לשלמותם הרוחנית.
התורה מאוד התחשבה באשה, ומכיוון שנשים דואגות למשפחה והילדים שלהן ומטפלות בהם, על כן פטרה אותן התורה ממצוות רבות שהיו מקשות את חייהן.
מסיבה זו נשים לא התחייבו בלימוד תורה, למרות שהן מקבלות שכר על שמיעת שיעורי תורה, ואף משתתפות בשכר לימוד התורה של בעליהן (רבי עקיבא אמר על לימוד תורתו: "שלי ושלכם - שלה הוא" - כלומר של אשתי).
טוב לצפות בהרצאה חשובה זו על מעמד האשה ביהדות:
https://www.hidabroot.org/video/54657
בברכה,
דניאל בלס
להרחבה ושאלות נוספות, ניתן לפנות אל רבני שו"ת הידברות במייל rav2@htv.co.il