האם יש איסור רבית כשהשכנה מחזירה ביצים יותר גדולות?

  • ט' תמוז התש"פ

שאלה

הלוויתי לשכנתי ביצה מידה S והיא החזירה לי ביצה מידה M (ביצה גדולה יותר) הבעתי בפניה את החשש שלי שאולי זה ריבית כי הגדלים שונים אך היא צחקה ואמרה לי שמבחינתה זה שטויות
האם אכן יש בזה חשש לריבית או עבירה אחרת?

תודה רבה מראש

תשובה

שלום רב,

אם מדובר בביצים בודדות אפשר להקל, אולם בתבנית שלמה יש להחמיר.

מקורות: בספר רבית לאור ההלכה (פרק יד הערה ט) הביא בשם הגרב"צ אבא שאול זצ"ל שבכהאי גוונא שהלוהו ביצים מס' 3 ומחזיר לו ביצים מס' 2 דמוכח להדיא שמוסיף לו, הרי זה אסור וצריך ליזהר בזה מאד.

אולם הגר"מ שטרנבוך שליט"א בספר קיצור דיני ריבית המצויים (פרק ד סעיף ב) כתב, וכשהלווה מחזירו אין צריך למדוד ולשקול בדיוק שאפילו מחזיר לו מעט יותר אין דרך להקפיד בכך ומותר. אבל בדבר שמקפידין כגון שהלוהו ביצים מספר 3 ומחזיר ביצים מספר 1 אסור. ע"כ. ומשמע שאם מחזיר ביצים מספר 2 מותר.

ולמעשה נראה שיש להקל בביצים בודדות שאין דרך בני אדם להקפיד בזה, אולם בתבנית שלמה יש להחמיר.

בברכה,

הלל מאירס