איך לכפר על גזל שאין אפשרות להשיב?

  • ט' תמוז התש"פ

שאלה

שלום וברכה כבוד הרבנים,

לפני כמה שנים בהיותי נער, רכבתי על אופניים חשמליים ונכנסה בי נהגת, ב"ה לא נגרם לי נזק. אבל אמרתי לה שנפגע לי חלק באופניים והוא מקולקל (היה כבר מקולקל לפני כן).
חשבתי לנצל הזדמנות זו לתקן "על חשבונה".
היא ביטלה ישיבה או משהו ולקחה אותי לחנות, שם אמרו לה שתיקון כזה עלותו 300 שקלים. הרגשתי רע עם המצב ואמרתי לה שניתן בחנות שאני מכיר לתקן ב-100 ש"ח ונסגור את הסיפור יפה.

זה קרה לפני 6 שנים בערך וזה עדיין יושב עלי הסיפור הזה ואני מרגיש רע איתו ואפילו מרגיש שזה פוגע לי בפרנסה.
אני לא יודע מי האישה ואיך להגיע אליה.

מה אפשר לעשות בנושא? הבנתי שלתת צדק לשימוש הכלל עוזר, ואני בלי שום קשר תורם לישיבות ודברים כאלה.

תודה רבה.

תשובה

שלום רב,

אכן העצה היא לעשות צרכי רבים באותו סכום כסף שגזלת, דהיינו לתרום כסף לדברים שהציבור הרחב משתמש בהם (תרומה לישיבות זה חשוב מאוד, אך לא נקרא צרכי רבים), כי כך יש סיכוי שביום מן הימים אותה אישה תהנה מהתרומה שלך, ובזה אתה יוצא ידי חובה.

מקורות: יעויין שלחן ערוך חושן משפט (סימן שסו סעיף ב) וסמ"ע (סק"ה).

בהצלחה רבה,

הלל מאירס