למה לא עושים ברית מילה עם הרדמה?

  • י' תמוז התש"פ

שאלה

שלום רב, עשיתי מחקר קטן וקראתי שלפי רוב הפוסקים אין בעיה לעשות ברית מילה לרך הנולד עם הרדמה מקומית.
אז מדוע אנשים עדיין עושים לילדיהם ללא הרדמה, מעבר לכך שהילד סתם סובל זה גם יכול להיות מסוכן. תודה רבה מראש על התשובה!

תשובה

שלום רב,

באמת שרוב הפוסקים שללו את האפשרות לבצע ברית מילה עם הרדמה מקומית, אלא אם כן מדובר במקרה מיוחד כמו מילת מבוגר. יש בנושא זה אריכות עצומה ואציין רק בקצרה לדברי פוסקי הדור האחרון, זה יצא ראשונה -

כתב הגאון הרב יוסף שלום אלישיב זצ"ל בשו"ת קובץ תשובות חלק ה' (סימן קנה) וזו לשונו: על דבר שאלתו בדבר אשר חדשים מקרוב באו, רופאים מוהלים המשתמשים בהרדמה מקומית דהיינו קודם לברית מזריקים לתינוק זריקת הרדמה. האם אריך למיעבד הכי. שאלה זו כבר עלתה בדור שלפני פנינו והובא הדברים בשו"ת אמרי יושר חלק שני סימן קמ. וזה אשר העלה הגאון הגדול רבי מאיר אריק זצ"ל "מכיון דעד עכשיו לא נהגו כן ולא ראינו זאת מעולם נראה דהוי קים להו לחז"ל דהמילה צריכה להיות על ידי צער דווקא - וחס ושלום לחדש חדשות שלא נהגו מעולם". עיין שם. ובכן חלילה להשתמש בהרדמה מקומית בברית רגיל, ולשנות מהמנהג שנהגו אבותינו ואבות אבותינו משנות דור ודור. עד כאן לשון קדשו.

וכן כתב הגאון הרב שמואל הלוי וואזנר זצ"ל בשו"ת שבט הלוי חלק ה' (סימן קמז אות ב) שרק במילת מבוגר הרבה או מקרה בלתי רגיל של חתוך ופריעה אשר גורם צערא יתירה וכו' אפשר להתיר בפשיטות הרדמה מקומית ללא פקפוק.

וכך העלה הגאון הרב אליעזר יהודה וולדינברג זצ"ל בשו"ת ציץ אליעזר חלק כ' (סימן עג) שאין להתיר מריחת משחה של חומר מרדים על גבי האבר לפני הברית, פרט למקרים מיוחדים.

וכן דעת הגאון הרב מאיר ברנסדופר זצ"ל בשו"ת קנה בשם חלק ג' (סימן פז) שכל זמן שאינו עדיין בגדר בר דעת להבחין כל כך במה שעושים לו חלילה לשנות מאופן עשיית המילה המקובל לנו דור אחר דור, ורק באנשים גדולים שלא נימולו עדיין, אין להחמיר עליהם שיצטרכו למולם בלי הרדמת מקום המילה מכיון שיש חשש סכנה בדבר.

וכזאת כתב גם הגאון הרב עובדיה יוסף זצ"ל בשו"ת יביע אומר חלק ה' (חלק יורה דעה סימן כב) שמותר למול איש גדול (שלא נימול מאיזה סיבה בילדותו), על ידי סם הרדמה. וכן גר הבא להתגייר מותר למולו על ידי סם הרדמה.

בברכה,

הלל מאירס