חברה והשקפה

זמן וחומר

  • י"ד תמוז התש"פ

שאלה

כתוב בזוהר שגיהנום הוא 12 חודשים אבל איך יכול להיות זמן בלי חומר

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

הגיהנום הוא תחנת ביניים, ולא מקום השכר והנצח, לכן עדיין קיים בו מושג של זמן.

על גן-עדן, לעומת זאת, אמרו חז"ל שצדיקים עומדים ועטרותיהם בראשיהם ונהנים מזיו השכינה - כי הוא מקום נצחי.

עם זאת, בין כשמדברים על גן-עדן ובין כשמדברים על גיהנום, מובן שאין המושגים זהים לאלו המוכרים אצלנו - שהרי העולם הבא איננו חומרי, והשכר והעונש בו אינם חומריים.

עם זאת, נוכל לדעת בוודאות שכאשר חלפו 12 חודשים אצלנו (פה בארץ), הרי שגם סיימה הנשמה את תיקונה בגיהנום בעולם הבא (גם אם הזמן חולף אצלה בצורה שונה מאצלנו).

בברכה,
דניאל בלס