חברה והשקפה

מתי ואיך חיברו את כל ספרי הנביאים והכתובים?

  • כ' תמוז התש"פ

שאלה

בס"ד

שלום כבוד הרב!

היום אנחנו יכולים להחזיק "תנ"ך"
שמלבד חמשת חומשי תורה יש בו גם סדר של נביאים, וכתובים.

מי ערך את הסדר הזה??

ולפני שערכו, איך ידעו מה הם בדיוק הספרים?

לדוגמא, נגיד ששמואל הנביא כתב נבואה מסויימת, איפה היא הייתה כתובה כדי שמאוחר יותר היא תוכל להיכנס לספר התנ"ך??

תשובה

שלום וברכה,

הסדר קשור בזמנים:

כל ספר התורה השלם שלפנינו ניתן לבני ישראל רק עם פטירתו של משה רבנו, והוא הנקרא "תורה שבכתב" - ספר התורה שמורכב מחמישה חומשי תורה (בראשית, שמות, ויקרא, במדבר, דברים), היא נכתבה על ידי משה רבנו מפי ה' באוהל מועד במשך שנות הנדודים במדבר, ונמסרה בשלמותה לבני ישראל לפני פטירתו של משה רבנו לפני 3300 שנה. לכן היא מתחילה בתיאור בריאת העולם ומסתיימת בפטירת משה רבנו בדור המדבר.

ספר יהושע נכתב על ידי יהושע בן נון לאחר כיבוש הארץ, והוא אחד מספרי הנביאים.
ספר שמואל ומלכים נכתב על ידי שמואל הנביא בדורו, וכו'.
כלומר, נביאי הדור הגדולים תיעדו את ההיסטוריה של דורם, וספרים נבואיים אלה, המכונים ספרי הנביאים, הועברו על ידי כל עם ישראל מדור לדור.
עריכת כל ספרי התנ"ך בקובץ אחד של 24 ספרים, נחקק על ידי אנשי כנסת הגדולה.

בברכה,
דניאל בלס