דרך ארץ קדמה לתורה, מה פרוש?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום וברכה!מה פירוש המשפט דרך ארץ קדמה לתורה,האם זה בדיוק כמו שזה נשמע שקודם כל ידע האדם להתנהג כאדם לפני הכלומה המשך המשפטתודה רבה.

תשובה

שלום וברכה

הליכה בדרך ארץ והתנהגות כבן אדם אינו מהווה תחליף או מקדמה להליכה בדרכי התורה, הליכה בדרך ארץ אינו תהליך מורכב המצריכה תקופה של חופש מקיום תורה.

המאמר דרך ארץ קדמה לתורה מבארת את העניין שבתורה לא מבואר כלל עניין המידות הטובות שעל האדם ללכת בהם כמו התנזרות מגאווה ומכעס, והתנהגות בענווה וכדומה, שעל כך נאמר שהתורה ניתנה רק להורות על הדרכים שעל `האדם` ללכת בהן, וברור שעל האדם להחליט מקודם לכן על הליכה בדרכי `האדם` והתנהגות במידות טובות, ומיד יוכל ללכת בדרכי התורה, ודי בהחלטה אחת שאני הולך להיות אדם בעזרת ה`, ובד בבד יוכל ללמוד תורה ולקיים מצוות.

בהצלחה - מנשה ישראל