חגים ומועדי השנה

תיקון חצות בימי בין המצרים

  • כ"ח תמוז התש"פ

שאלה

בס''ד
שלום עליכם,

בימי בין המצרים נהוג לקרוא תיקון חצות.
האם לקרוא תיקון רחל או תיקון לאה (או שניהם יחד או רק רחל)?
באילו שעות ביום?
כי הבנתי שב-12:45 ביום יש לקרוא תיקון רחל. ובלילה מתי ומה מהתיקונים לקרוא?
ואם זה תיקון חצות למה קוראים ביום?

באיזה מועדים נועד לקריאה תיקון לאה?

אשמח לתשובה מפורטת ובהירה על מנת שאוכל להבין ולפעול בהתאם.

תבוא עליכם הברכה.

תשובה

שלום רב,

בבין המצרים טוב לומר סדר תיקון רחל בכל יום חול אחר חצות היום (מורה באצבע אות רל), כי פסוקים אלו מיוסדים על בכיה והספד על חרבן הבית (שו"ת יוסף אומץ סימן כא).

ובערב שבת, ערב ראש חודש, וראש חודש, אין לומר תיקון רחל (חזון עובדיה ארבע תעניות עמוד קכט).

ולגבי ערב תשעה באב, המנהגים חלוקים, ונתפשט יותר המנהג שלא לאומרו (אור לציון חלק ג' עמוד רלח ד"ה ולענין). וביום תשעה באב עצמו אין צריך לומר תיקון רחל (יוסף אומץ שם).

ובחצות הלילה בבין המצרים אומרים תיקון רחל ותיקון לאה (כמו כל השנה).

בברכה,

הלל מאירס