חברה והשקפה

’’לא תגרעו’’

  • ה' אב התש"פ

שאלה

כל פעם שלא מקיימים מצווה או חלק ממנה עוברים על ''לא תגרעו''?
תודה.

תשובה

שלום וברכה

לא.

ספר מצוות קטן מצוה קעח

שלא לגרוע מהמצות דכתיב (דברים י"ג) ולא תגרעו ממנו כגון ג' בתים בתפילין וג' חוטין בציצית.

ספר באר הגולה באר הראשון פרק א

 . וכן מי שמוסיף על ד' פרשיות של תפילין לעשות חמשה פרשיות, ועל שתי פרשיות של מזוזה מוסיף לעשות ג', הרי הוא בכלל "לא תוסיפו". וכן "לא תגרעו", אם יחסר מן ד' בתים, ועושה מן ארבע בתים ג' בתים בתפילין, ומניח שתי פרשיות בבית אחד, והרי כל הפרשיות הם בתפילין, רק שעושה שלש בתים. וכן אם יעשה חמשה ציצית בבגד שיש לו חמשה כנפות.

ודבר זה הוא יותר גרוע משאילו לא יעשה המצוה כלל, ויניח אותה לגמרי. כי אם יניח המצוה ולא יעשה, אין כאן רק שיושב בטל מן המצוה. אבל מי שגרע מן המצוה, הוא (ש)משנה המצוה במעשה, ולפיכך הוא בלא תעשה. והרי מי שעשה ג' ציצית בבגדו הוא עובר ב"לא תגרעו", ואם לא עשה שום ציצית הוא בקום ועשה בלבד. והנה התבאר כי פירוש "לא תגרעו" שאל יגרע מן המצוה, וכך פירוש "לא תוסיפו", ואין כאן ספק כלל, וכך קבלו חכמינו פירוש המצוה.