מה ההבדל בין עונש כרת למלקות?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב! רציתי לדעת מה ההבדל בין איסור כרת למלקות

תשובה

שלום וברכה

רוב מצוות הלא תעשה בתורה, כשאדם עובר עליהם ועושה את מה שהתורה אסרה הוא נענש בעונש מלקיות שהוא עונש בידי אדם, ועניינו הלקאת האדם ברצועה מספר מכות, אחרי שעורכים לו בדיקה רפואית [אם הוא יכול לסבול את המכה], משקיבל את המלקיות מתכפר האדם לגמרי, וגם לא יצטרך לסבול עונש בעולם הבא, [עונש זה התבטל משהתבטלו בתי הדין שהיו סמוכים לכך].

יוצאים מכלל הלא תעשה שלשים וששה דברים שעליהם האדם נענש בעונש חמור בהרבה, אבל לעומת המלקיות `עונש כרת` הוא עונש בידי שמים, ובעיקרו זהו עונש לנשמה שנכרתת ממקורה, ולפי ביאור המקובלים כל נשמה מחוברת לשורשה בשלשים וששה קוים מחברים, ובכל עבירה על עונש כרת הוא כורת עצמו ממקור החיים בקו אחד, ומי שעבר על כולם נכרתה נשמתו לגמרי משורשה והיא הולכת לאבדון ח"ו. גם בעולם הזה זה מתבטא בכך שהחייב כרת נפטר בקיצור שנים בהרבה מקרים. ושנדע רק את הטוב, ורצוי לעבוד את הבורא גם כן מתוך ידיעת הטוב - מנשה ישראל