חברה והשקפה

איפה שייכת התורה

  • ט' אב התש"פ

שאלה

ידוע הויכוח בין משה רבינו למלאכים כשבא לקבל את התורה ומשה ניצחם בטענה שלמצרים ירדתם לא תגנוב שייך בכם וכ"ו ולכאורה הדבר ברור שהתורה שייכת בארץ ועל מה טענו המלאכים שהיא שייכת בשמים וגם אם נומר שטענתם כלפי תורת הנסתר מדוע הגשמיות סותרת את תורת הנסתר וגם קשה אם באמת משה רבינו צדק והתורה שייכת בארץ אז אחרי 120 שנמות לא נוכל ללמוד תורה בשמים שהרי היא לא שייכת שם ועוד מדוע ה" לא נתן תורה גם למאלכים וגם לבנ"א ואם נפרשן את הנתינה לבני אדם
שעכשיו הם יפסקו את ההלכה ואפילו שבשמים יחלקו עליהם קשה מדוע באמת התורה שהיא השכל האלוקי נקבע על פי האמת של בנ"א למה באמת ה" עשה את התורה כך ולא גילה את דעתו בצורה ברורה (אם שקלא וטריא) והיה מונע מחלוקות והרבה בילבול וטעיות (דומה לתורה שבכתב) תודה רבה רבה

תשובה

שלום וברכה

חתם סופר מסכת שבת דף פח עמוד ב

אמר ר' יהושע בן לוי בשעה שעלה משה למרום אמרו מלאכי השרת לפני הקדוש ברוך הוא רבש"ע מה ילוד אשה בינינו וכו' א"ל אחוז בכסא כבודי וחזור להן תשובה וכו'. ידוע כי התורה היתה כתובה לפניו ית"ש באותיות בלתי מצורפים וכ' בס' אלים להר"י קאנדיא שבכל עולם ועולם מצורפים האותיות בענין אחר המובן לאנשי אותו עולם לחיות הקודש כראוי להם ולאופנים ושרפים ומלאכי השרת ולנפשות הכוכבים ומזלות ולעולם התחתון הזה נצטרף מעשי מצרים ומרגלים וכדומה. והנה הם אין להם מורגש ומובן בגשמיות אבל האדם שלו אחיזה בכל העולמות והרבה מהם זכו לדרוש במעשי מרכבה נמצא התורה ראוי לאדם שהוא משיג הכל העולמות עליונות והתחתון מה שאין כן מלאכי השרת והיינו אחוז בכסא כבודי והחזיר להם תשובה ר"ל שיראו ויבינו שאתה אחוז בכסא הכבוד בעולם היותר עליון וגם החזר להם כלום למצרים ירדתם כלומר אני משיג מכסא הכבוד עד עולם התחתון משא"כ אתם. ומרע"ה מרוב ענוותנותו לא השיב שהוא גדול מהם באחזו בכסא הכבוד אלא אמר כלום למצרים ירדתם כתשובת אדם ילוד אשה ולהיותו ענותן ונהג בהם כבוד הוסיפו עליו אהבה כמחז"ל אהוב למעלה ונחמד למטה: