תפילה וברכות

כריעות ביוצר אור/קדושה/ובא לציון

  • י"ג אב התש"פ

שאלה

שלום לכבוד הרב,
אני לא יודעת מתי יש לעלות על קצות האצבעות ומתי להשתחוות בברכות יוצר אור, קדושה בתפילת העמידה ובבא לציון גואל, ואודה לרב על ביאור.

ב"יוצר אור ובורא חושך":
1. האם ב"ברוך כבוד ה' ממקומו" לאחר אמירת הקדושה יש לעלות על קצות האצבעות או להשתחוות?

2. בנוסף, שמעתי שטוב לאומרה בישיבה, אם הדבר נכון, אני מניחה שעלי לקום לקראת אמירת הקדושה? האם זה נובע מעניינים עדתיים? והאם יש שוני בין אמירה במניין לבין אמירה ביחיד?

ב"ובא לציון גואל":
3. ב"וקרא זה אל זה ואמר" יש לפנות קודם ימינה ואז שמאלה (ולא להפך), נכון?
4. האם צריך להשתחוות ב"ותשאני רוח ואשמע אחרי קול רעש גדול"?
5. ומה לאחר מכן ב"ברוך כבוד ה' ממקומו"?

6. האם בקדושה שבעמידה יש דבר מה נוסף שיש לעשותו?

תודה רבה, ובשורות טובות לכל עם ישראל

תשובה

שלום רב,

1. לא.

2. אם אפשר טוב לומר קדושה של יוצר אור בישיבה (משנה ברורה סימן נט ס"ק יב), ובכל שאר הברכה אפשר לעמוד או לשבת. ואין הבדל בין תפילה במניין או יחיד.

3. יש נוהגים כך בקדושה של שמונה עשרה - ראי https://www.hidabroot.org/question/132850 - אך לא נהגו כן בקדושה של ובא לציון.

4-5. לא.

6. יש לישא העיניים למרום בשעה שאומרים קדושה. והמנהג הוא להגביה את הרגליים מן הארץ בכל פעם שאומר קדוש ברוך וימלוך (רמ"א אורח חיים סימן קכה סעיף ב, ומשנה ברורה סק"ז בשם השל"ה).

בברכה,

הלל מאירס