הלכות ומנהגים
אדם החולץ את נעליו בחדר האוכל במקום העבודה - כיצד ינהג עובד שהדבר מאוס בעיניו.
- ט"ז אב התש"פ
שאלה
בס"ד.
שלום רב.
כיצד ינהג אדם דתי שומר תורה ומצוות בעובד אשר עובד עימו ( אדם חרדי ) , וחולץ את נעליו בשעת ארוחת הצהרים בחדר האוכל הציבורי, מסרב לבקשת חבריו להפסיק מימנהגו. , ומבקש מקור הילכתי לבקשת חבריו.( חלק מהנוכחים נאלצים לאכול מחוץ לחדר האוכל, או לשנות את שעות ההפסקה שלהם (דבר שיוצר חיכוך עם המנהלים).
שאלה זאת באה בעיקבות המייל של 2 הלכות ביום - מהיום.
האם מותר לשתות מפה לפה?
וכיוצא בזה פסק מרן בשלחן ערוך (סימן קע סט"ז): לא ישתה מהכוס ויתן לחברו, מחשש שמא הדבר מאוס על חברו, ומחמת הבושה יקח ממנו את הכוס וישתה, ויכול לבוא ליד סכנה.
ובעיקר מצוי הדבר בשמחת מצוה כברית מילה וכיוצא בזה, שמתאספים הרבה אנשים ורוצים לטעום מכוס הברכה, ונותנים זה לזה מפה של אחד לחברו, וצריכים לתת לבם לזה, שלא יתנו את הכוס אלא למי שמבקש לטעום ממנו.
וכבר אמר שלמה המלך: "כִּי אֶת כָּל מַעֲשֶׂה, הָאֱלֹהִים יָבִא בְמִשְׁפָּט עַל כָּל נֶעְלָם", וביארו בגמרא: מה זה "על כל נעלם"? זה ההורג כינה בפני חברו ונמאס בה, או הרק בפני חברו ונמאס. וכל שכן בענייני מאכל שאדם מקפיד על זה ביותר.
בברכה שלום ראובנס
תשובה
שלום וברכה
אני מניח שמדובר שיש ריח לא נעים ומבקשים ממנו לכבד ולא להפיץ ריח לא נעים. הדבר ברור שריח לא נעים הוא נזק שצריך לשמור ולא לגרום לאחר חוסר נעימות.
מי שלא מבקש את הכוס לא יקבל את הכוס. אי אפשר לדעת מראש מי זה שרוצה ומי שלא רוצה לשתות הכוס.
בברכה,
בנימין שמואלי
להרחבה ושאלות נוספות, ניתן לפנות אל רבני שו"ת הידברות במייל rav2@htv.co.il