כיצד אוכל לדעת האם אני לוי?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שם משפחתי הוא וקסלר אך אבי שנמסר לו מאביו(סבי) שהיינו לויים. כששמעתי על כך, סבי ז"ל כבל לא היה במצב תפקודי תקין ולכן לא יכולתי לשאול אותו גם דוד שלי ז"ל כמדומני אמר לי שאני לוי מעבר לזה אין לי שום עדות, סבתי לא יודעת על כך שום דבר. שתי שאלות: הראשונה- האם אני מכשיל ציבור בכך כשאני לתורה בתור לוי, למרות שהעדות היחידה שלי לכך היא דבריו של אבי(שעליהם אני לא כל כך בטוח) להגיד למתפללים בבית הכנסת שנפלה טעות ואני לא לוי למרות הבושה שתיגרם לי, או להמשיך להתפלל רגיל, או האם להחליף בית-כנסת בו לא יודעים שאני לוי. שאלה שנייה- האם אני יכול לבדוק את הדבר הזה, שאני לוי ואם כן באיזו דרך

תשובה

שלום וברכה לכבוד כבוד אחי הלוי שיחיה

על פי ההלכה אתה יכול לסמוך במאה אחוז על דברי אביך ששמע מאביו שאתם לוויים. המשך לעלות לתורה כלוי. גם אם עלה ישראל במקום לוי, אין בכך משום הכשלת הציבור בחטא כל שהוא, קריאת התורה כשירה למהדרין.

כיום, אי אפשר לברר יחוס כהונה ולוייה באופן ברור, והכוהנים הם בגדר `כוהני חזקה` לפי הגדרת ההלכה, מלבד משפחות יחידות כמו משפחות הכוהנים שעלו מג`רבה, שהם כוהנים מיוחסים בן אחר בן, ועוד.

במהרה בימינו יתקיים בנו מקרא שכתוב (מלאכי פרק ג פסוק ג): וְיָשַׁב מְצָרֵף וּמְטַהֵר כֶּסֶף וְטִהַר אֶת בְּנֵי לֵוִי וְזִקַּק אֹתָם כַּזָּהָב וְכַכָּסֶף וְהָיוּ לַה` מַגִּישֵׁי מִנְחָה בִּצְדָקָה: וכתב הרמב"ם (הלכות מלכים פרק יב הלכה ג): "בימי המלך המשיח כשתתיישב ממלכתו ויתקבצו אליו כל ישראל, יתייחסו כולם על פיו ברוח הקודש שתנוח עליו, שנאמר וישב מצרף ומטהר וגו` ובני לוי מטהר תחילה ואומר זה מיוחס כהן וזה מיוחס לוי ודוחה את שאינן מיוחסין, לישראל [דהיינו שאלו שיתבררו כלא לויים יהיו ישראלים]. בהצלחה - מנשה ישראל