לגבי השאלה היפה שנשלחה שנוגע למיץ תפוזים בשבת (:

  • כ"ג אב התש"פ

שאלה

בס"ד

שלום כבוד הרב!
ברוך השם אני בן 17 מתחזק מאוד מאז הבר מצווה (:

אני מקפיד ללמוד הרבה הלכות, וכמו כן אני לומד הלכות שבת בקביעות.
את ההלכות אני לומד מספר "ילקוט יוסף -קיצור שולחן ערוך".

הייתה פעם שהתארחתי אצל מישהו והוא הגיש לי מיץ תפוזים שהוא סחט, והצלחתי להתחמק בנימוס, -כי הייתי סבור שזה אסור.

לאחר כמה חודשים ראיתי שמלאכה שאסורה מדרבנן שנעשתה בשוגג בשבת -מותר להינות ממנה.
ונזכרתי במיץ תפוזים וחשבתי "אה אז זה היה מותר...
חשוב ללמוד הלכות"

ועכשיו ראיתי את השאלה החריפה, ואת התשובה הנפלאה ששלחו פה בהידברות על המיץ תפוזים.
וזה עשה לי קצת בילבול...

כדי לשמור את המצוות כמו שצריך במאה אחוז, אני אמור לדעת את כל הלך החשיבה הזה, נכון?

כי כדי להבין את המורכבות הזאת צריך הרבה ללמוד מכל מיני ספרים ולשנן היטב, ומה יעשו היהודים היקרים שאינם לומדים בכזאת חריפות?

כי מבחינתי לפני שקראתי את השאלה פה באתר, לא צריך בכלל לשאול רב... -מלאכה האסורה בשבת מדרבנן שנעשתה בשוגג -מותר להינות ממנה.

וייתכן שאם לא הייתי נחשף להודעה הזו, הייתי עובר על זה בשוגג וכן שותה (אם מתברר שזה אסור).

ועל כך שתי שאלות בפי:

1) נראה לי שגם אם תינוק יוולד עם דעת וילמד כל שנותיו עד גיל 13 הלכות שבת, בהמשך חייו הוא ימצא שהוא עבר על איזו הלכה/פרט הלכה.
אז האם בילתי אפשרי (חלילה) להיזהר מעבירות 100%?

2) והאם מותר לי הקטן "לפסוק" לעצמי הלכה?
לצורך העניין, אני מתארח בשבת והייתה איזה בעיה בתשביל.
ואז אני עושה חישוב הילכתי לפי ידיעותי, ואני סבור שזה מותר.
לנהוג היתר או לא??
כי אולי לא חישבתי נכון בגלל שאני לא מכיר את כל הכללים עדיין?

תודה רבה מראש!
ויהי רצון שנעשה את רצון ה' בשמחה כהלכה כל בית ישראל (:

תשובה

שלום וברכה

דבריך נכונים ועל כן יש ללמוד הלכות שוב ושוב עד שתהיה בקי בהלכה כראוי. כאשר תלמד היטיב לא תיכשל בעז"ה.

כאשר האדם לומד ורוצה לקיים את כל מה שהוא לומד הרי שאם הגיע איליו שאלה שהוא לא למד כי באמת אי אפשר לדעת את כל התורה על רגל אחת, הוא נחשב אנוס בטעות זו ולא נחשב לו כחטא אלא כשוגג קרוב לאונס. כמו כן כאשר אדם לומד ורוצה לקיים את התורה ועדיין לא הספיק ללמוד את כל התורה הקב"ה שומר עליו שלא ייכשל בדברים שהוא עדיין לא למד, ראית בעצמך שה' שמר עליך שלא תיכשל בחטא וכך ה' שומר על כל חסידיו וככתוב רגלי חסידיו ישמור.

כאשר אתה מגיע לידי ספק ואין לך את מי לשאול אתה יכול לנהוג לפי הידיעות שלך. אם יש לך ספק שאינך יודע להכריע על פי הידיעות שלך יש להחמיר עד לבירור העניין.

המשך להתחזק ולהתעלות,