מתן מעשר מכספי קרן השתלמות שמיועדים לרכישת דירה

  • כ"ג אב התש"פ

שאלה

שלום לכבוד הרב,

לאחרונה רכשנו דירה שעבורה אנו משלמים בצורה מדורגת ככל שהפרויקט מתקדם.

עד כה שולמו כמה מאות אלפי שקלים לדירה, מתוכם שולמו שני תשלומים ששחררתי מקרן השתלמות, תשלום אחד בסך כ 200 אלף ש"ח (שעבורם מסרתי מעשרות בסך 20 אלף ש"ח) ותשלום נוסף בסך 209 אלף ש"ח שגם אותם שחררתי מקרן השתלמות ובגינם טרם נתתי מעשרות. כרגע לא נותר לי כספים משמעותיים בקרנות השתלמות ואת היתר התשלום בסך כ 980 אלף ש"ח כנראה שאצטרך לקחת במשכנתא!

השאלות שלי הן:

1. האם הייתי צריך לתת מעשר מהכספים מהכספים ששחררתי מקרן השתלמות לטובת תשלום הדירה (ברור לי שצריך לתת מעשר מקרן השתלמות באופן כללי לאחר שאני מושך את הקרן). כמובן שאינני מדבר מעיקר הדין אלא משום המנהג המחייב והחשוב (אינני רוצה מצד אחד להחסיר מעשרות ומצד שני אינני רוצה לתת מעשרות שוודאי יגרמו לי למינוס עבורו אצטרך לשלם ריבית לבנק ו/או ריביות למשכנתא יותר גבוהה שאצטרך לקחת).
2. שאלה שנייה, אני מוודא שאינני נדרש לשלם מעשרות מכספי משכנתא.
3. ושאלה נוספת לצד השלכות התשובה משאלה מספר 1, במידה ועליי לשלם מעשרות מסכום גבוה של קרן שתלמות, האם אני יכול לחלק אותם במנות קטנות לעתיד, כלומר נגיד להוסיף למעשר בחודשי עוד חלק יחסי מהסך שאני חייב והאם נדרש להצמיד היוון או פשוט לחלק נגיד 20 אלף לחלק ל 40 חודשים, תוספת של 500 ש"ח לכל חודש?

תודה רבה, המענה חשוב לי מאוד.

בברכה
ששון

תשובה

שלום וברכה

1. היה צריך לתת מעשרות.

2. אין  נותנים מעשרות מהלוואה וממשכנתא.

3. יכול לשלם בתשלומים.

בהצלחה ובברכת ישוב טוב,