פסל לשם נוי

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

הרב שלום. אסרה התורה המצאות פסל לשם נוי, ואם כן האייך יש פסלים ברחובות שהם ביוזמת הממשלה ואפילו ביוזמת צה"ל (לזכר הנופלים) שהוא צבא דתי. אשמח אם תוכל להסביר לי את כל העניין והדינים. ומה עלי לנו אם ברשותנו פסל נוי. תודה מראש ליאור

תשובה

שלום וברכה

ישנן הבדלים בין צורת הפסלים, ובעיקרון פסל של אדם שלם אסור לעשות, ושאר פסלים מותר לעשותם, [ויש מחמירים גם בפסל של אריה, נשר, שור, שמש, לבנה, כוכבים, מלאך, ועוד]. אני חושב שהפסלים המוצבים פה ושם אינם מושלמים, כך שאין בזה בעיה הלכתית לכמה שיטות.

הרשה לי להסתייג מקביעתך שצה"ל הינו צבא דתי, דרך קבלת החלטות בצבא `דתי` הינו שונה בהרבה מדרך קבלת ההחלטות כיום, בין אם זה נוגע ליציאה לקרב זה או אחר, בין אם זה נוגע להעסקת חיילים בשבת בהפעלת שדה התעופה לצרכים אזרחיים בשדה דוב, ועוד, ועוד, ועוד, ועוד, כך שעניין הפסלים הופך בין הנ"ל לנושא זניח לגמרי.

בהצלחה - מנשה ישראל