חברה והשקפה

מספר שאלות.

  • י"ט אלול התש"פ

שאלה

1. אומרים שאם אדם חוזר בתשובה כל העוונות נמחלים לו והעבר נמחק אבל מצד שני כאשר אדם עושה תשובה וקורה לו יסורים אז אומרים לו שזה כדי לכפר על העוונות, זה לא סותר אחד את השני? הרי כבר נמחל לו שחזר בתשובה?

2. מדוע אומרים לאדם לזכור את יום המיתה? לא אמורה להיות האמונה שהגאולה תגיע ולא יהיה מוות יותר?

3.שמנחמים מישהו אומרים לו שיש תחיית המתים אבל איך ניתן לנחם אדם שמת לו אחד מהקרובים ואותו קרוב אינו היה שומר מצוות ומחלל שבת ברבים?

4.מאיזה גיל יהיה תחיית המתים? האם למשל תינוק בן 2-3 שנים יחזור? ואם לא, איך מנחמים?

5. אדם צריך לעשות השתדלות ואח"כ זה בידי בורא עולם, אבל איך אפשר לדעת בוודאות שעשיתי את כל ההשתדלות ולא חלקית?

תודה מראש.

תשובה

שלום וברכה

1. הדברים מבוארים היטיב בספר התניא ובעוד ספרים.

כאשר האדם חוזר בתשובה מאהבה זדונות נעשות לו כזכויות דהיינו שאין לאדם כלל שמץ של החטא אלא תוספת של זכויות והוא זכאי לגמרי. אולם כאשר האדם שב בתשובה מיראה ולא מאהבה מבואר בגמרא שהזדונות נהפכות לו לזכויות והאדם נחשב כמי שחטא בלי ידיעה, דהיינו שאין כאן כוונת זדון ואין כאן מרדה בבורא עולם אבל יש עדיין עוון. מבואר בספרים שכל עווון מלכלך את נפש האדם בזוהמא רוחנית ולכן עדיין צריך ניקוי של ייסורים כדי למרק את העוון לגמרי ולכן יש לפעמים ייסורים אף לאחר החזרה בתשובה כי התשובה לא היתה מאהבה אלא מיראה.

2. עלינו להתכונן ליום שנעמוד לפני מלך מלכי המלכים. אמת שיתכן שמשיח יבוא ולא נמות ובוודאי אנו משתוקקים לכך אבל לא מוכרח שזה יקרה ובוודאי שיש לנו להתכונן ליום המיתה.

3. אם הוא מעולם לא ידע ולא שמע על התורה הרי שהוא ככל הנראה יזכה לתחיית המתים.

4. מגיל 0 ואף עוברים יקומו בתחיית המתים.

5. השתדלות היא השתדלות סבירה כפי שאמורים לעשות בדרך הטבע. כל שעשינו מה שאמורים לעשות כדי לקבל את מה שאנחנו רוצים לקבל הרי זה השתדלות רגילה וסבירה. לאחר מכן אף אם לא קיבלנו מה שביקשנו אין זה אומר שעלינו לעשות עוד השתדלות