שמיטה

כיצד נקבעת שנה מעוברת?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

בס"ד כבוד הרב שלום כל כמה שנים יוצאת שנה שהיא גם מעוברת וגם שמיטה (כמו השנה הנוכחית) לגבי שמיטה אם איני טועה היא כל 7 שנים החל מכניסת יהושע לארץ ישראל אך איך נקבעת שנה מעוברת כל כמה שנים שנתיים שלש תודה

תשובה

שלום וברכה

הצירוף של שמיטה בשנה מעוברת וקביעת השנה בסימן הח"א, [דהיינו, שראש השנה חל ביום חמישי, חשון וכסלו חודשים חסרים, ופסח שחל ביום א`], ושהשנה תהיה מעוברת, צירוף שלשת נתונים אלו עושו את השנה לשנה נדירה מאוד. באלף הקודם היו שש פעמים ששנת שמיטה יצאה בשנה מעוברת שסימנה הח"א, ובאלף הנוכחי היו ג"כ שש פעמים בצירוף זה. שנתינו שנת ה` תשס"ח היא האחרונה באלף הנוכחי (האחרון) ששנה מעוברת ושמיטה וצירוף הח"א יוצאים יחד.

בענין שנה מעוברת, כתוב בתורה דברים טז א שָׁמוֹר אֶת חֹדֶשׁ הָאָבִיב וְעָשִׂיתָ פֶּסַח לַיקֹוָק אֱלֹהֶיךָ כִּי בְּחֹדֶשׁ הָאָבִיב הוֹצִיאֲךָ יְקֹוָק אֱלֹהֶיךָ מִמִּצְרַיִם לָיְלָה: וביארו חכמים שנצטוינו לשמור שפסח יהיה לעולם באביב ומאחר ששנים עשרה חודשי לבנה הם רק 354 יום ושנת הלבנה היא 365 ימים יש לנו הפרש של 11 יום בין שנת החמה ושנת הלבנה וא"כ חודש ניסן יתקדם לאמצע החורף, ועל כן באה ההלכה בתורה שבעל פה שכל שלוש שנים נעשה שנה מעוברת דהיינו שנוסיף חודש נוסף לשנה לפני ניסן כדי שניסן יהיה באביב, ולכן יש לנו שני אדרים אחת לשלוש שנים, כדי שהלוח יתאזן כל הזמן, ואחת לעשר שנים בערך יש לנו שנה מעוברת אחרי שנתיים.

חשבון השמיטה כיום התחיל בתחילת בית שני, מאחר שפסקה השמיטה בחורבן בית ראשון.

בברכה - בנימין שמואלי