מהי מטרת המזוזה?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב! רציתי לדעת מהי מטרתה של המזוזה מה יש בפנים והאם זוהי חובה שצריך לקיים בתודה מראש.

תשובה

שלום וברכה

במזוזה יש את שני הפרשיות של קריאת שמע, שנצטוינו להניח על מזוזת הבית, ככתוב בשני הפרשיות וכתבתם על מזוזות ביתך ובשעריך. מטעמי המצוה כתב בספר החינוך מצוה תכג משרשי המצוה להיות זכרון לאדם באמונת השם בכל עת בואו לביתו וצאתו.

ואעתיק את לשון טור יורה דעה סימן רפה הלכות מזוזה: מצות עשה לכתוב פרשת שמע והיה אם שמוע ולקובען על מזוזת הפתח דכתיב וכתבתם על מזוזות ביתך ובשעריך וצריך ליזהר מאד בה כמו שאחז"ל כל מי שיש לו תפילין בראשו ובזרועו וציצית בבגדו ומזוזה בפתחו מוחזק הוא שלא יחטא מפני שיש במזוזה יחודו של הקב"ה ותמיד בבואו ובצאתו יזכור יחודו של הקב"ה ויתן יראתו על פניו לבלתי יחטא וכל הזהיר בה יאריכו ימיו וימי בניו דכתיב למען ירבו ימיכם וימי בניכם וגדולה מזה שהבית נשמר על ידה כמו שדרשו בפסוק ה` שומרך וגומר מלך ב"ו מבפנים ועבדיו שומרין אותו מבחוץ ואתם ישנין על מטתכם והקב"ה שומר אתכם מבחוץ וע"כ נתינתה בטפח החיצון שיהא כל הבית לפנים הימנה ובשמירתה ומ"מ לא יהא כוונת המקיימה אלא לקיים מצות הבורא יתעלה שצונו עליה:

בברכה - בנימין שמואלי