מותר לשלם שכר לימוד של בנו בתלמוד תורה מכספי מעשר?

  • כ"א אלול התש"פ

שאלה

שלום,

האם מותר לתת מעשר כספים לצורך מימון שכר לימוד של בנו בתלמוד תורה?

תודה רבה

תשובה

שלום רב,

בעיקרון אין לשלם שכר לימוד של הבנים בתלמוד תורה מכספי מעשר, אלא שאם ישנם כמה מקומות לימוד, ואתה שולח אותם למקום שבו שכר הלימוד גבוה בשל איכות הלימודים וכדומה, תוכל לשלם את ההפרש מכספי מעשר.

מקורות: כן כתב בשו"ת באר שבע (סימן מא) שאינו רשאי להוציא מעות המעשר בלימוד בניו כיוון שהוא חייב חוב גמור שילמד לבנו תורה או לשכור מלמד לבנו ללמדו תורה. והסכים עמו בשו"ת בית דינו של שלמה (חלק יורה דעה סימן א, ד"ה ולענין שאלה ז'). וכן פסקו בשו"ת טוב טעם ודעת חלק ב' (סימן צו) ובספר אהבת חסד חלק ב' (פרק יט סעיף ב) ובשו"ת אגרות משה חלק יורה דעה חלק ב' (סימן קיג). וע"ע בשו"ת יחוה דעת חלק ג' (עמוד רנג בהערה).

ומש"כ שאם יש כמה מקומות לימוד וכו' - כן כתב בספר באורח צדקה (פרק יא סעיף מ והערה סא) בשם הגרי"ש אלישיב זצ"ל, וכתב שם: ונראה טעמו, דהחיוב של אב ללמד תורה לבנו אין בכלל זה האיכות הגבוהה של התלמוד תורה הטוב ביותר. וממילא אין זה נקרא שפורע חובו מן המעשר.

בברכה,

הלל מאירס