האם מותר לחתוך רצועות תפילין ארוכות מדי?

  • כ"א אלול התש"פ

שאלה

שלום וברכה,

האם מותר לחתוך רצועות תפילין ארוכות מדי? ואם כן, האם מותר לחתוך עם מספריים רגילות?

רוב תודות מראש

תשובה

שלום רב,

אפשר לחתוך את רצועות התפילין כשיש צורך בכך. וטוב להיזהר במידת האפשר לא לחתוך עם ברזל.

מקורות: לגבי ההיתר לחתוך את רצועות התפילין, ראה שו"ת חיי הלוי חלק ג' (סימן ג אות ג) ששמע מגדול אחד שמנהג העולם להקל בזה. ועיין שם דעתו בזה.

והנה מצינו לגבי ציצית, שאין לחתוך אותה עם סכין (מגן אברהם סימן יא ס"ק יח בשם השל"ה והמטה משה, והובא במשנה ברורה ס"ק סא). ולא מדובר באיסור אלא שטוב להיזהר כן, וכמו שכתב השלחן ערוך הרב (שם סעיף כד).

וטעם העניין להיזהר הוא כמו שכתב בשלחן ערוך הרב שם, על דרך שנאמר לא תניף עליהם ברזל וגו'. וכ"כ המחצית השקל (ס"ק יח). והכוונה שמכיוון שיש במצוות ציצית סגולה להאריך ימים (ראה מסכת שבת דף לב עמוד ב שיש דעה שבעוון ציצית בנים מתים), לכן אין להניף עליה ברזל, דוגמת המזבח שנאמר עליו (דברים כז ה) "לא תניף עליהם ברזל", וטעם הדבר כמו שכתוב במסכת מדות (פרק ג משנה ד) שהברזל נברא לקצר ימיו של אדם, והמזבח נברא להאריך ימיו של אדם, ואינו בדין שיונף המקצר על המאריך. ולפי זה נראה שיש עניין להיזהר גם בתפילין, שהרי אמרו במסכת מנחות (דף מד עמודים א-ב) כל המניח תפילין מאריך ימים, שנאמר (ישעיה לח טז) "ה' עליהם יחיו". ונמצא שגם בהן שייך הטעם שלא יונף המקצר על המאריך.

בברכה,

הלל מאירס