חגים ומועדי השנה

בעניין הצירוף "גזירות טובות" - האם יש במקורות "גזירה" בהקשר חיובי?

  • ה' תשרי התשפ"א

שאלה

ערב טוב!
בעניין הצירוף "גזירות טובות" - האם יש במקורות מופע של המילה "גזירה" בהקשר חיובי? כי מוזר שהשימוש הוא דווקא בה, והקונוטציה שלה שלילית. תודה

תשובה

שלום רב,

מצינו כן בתפילות ימים נוראים, לפי נוסח ספרד אומרים בספר חיים, ברכה ושלום, ופרנסה טובה, וגזרות טובות וכו'. וכן אומרים בפתיחת הארון רבונו של עולם וכו' ותגזור עלינו גזרות טובות. וכן המנהג לומר בעת אכילת הגזר בראש השנה יהי רצון שתגזור עלינו גזרות טובות.

ויש לזה מקור במסכת תענית (דף כג עמוד א) תנו רבנן, מה שלחו בני לשכת הגזית לחוני המעגל, "ותגזר אומר ויקם לך ועל דרכיך נגה אור" (איוב כב כח), ותגזר אומר - אתה גזרת מלמטה והקדוש ברוך הוא מקיים מאמרך מלמעלה. הרי לנו גזירה בהקשר חיובי.

גמר חתימה טובה,

הלל מאירס