חברה והשקפה

"ורוח אלוקים מרחפת על פני המים", אילו מים?

  • ה' תשרי התשפ"א

שאלה

בס"ד

שלום רב!

ברוך השם אני בן 17 מתחזק מאוד מאוד.

יש דקדוק בספר בראשית שלא הבנתי.

"בראשית ברא אלוקים את השמים ואת הארץ"
-הקב"ה ברא את השמים ואת הארץ.

"והארץ הייתה תוהו ובוהו וחושך על פני תהום, ורוח אלוקים מרחפת על פני המים".

כתוב כאן חושך, ורק פסוק אחרי כן ה' ברא "אור" אז אם אין אור, אין מושג חושך לא?

ועוד, "ורוח אלוקים מרחפת על פני המים"
איזה מים?
הקב"ה ברא עד עכשיו רק שמים וארץ???

"על פני ה-מים" ב-ה הידיעה כלומר מים מסויימים....
איזה מים מסויימים??

אשמח לתשובת הרב (:

בברכת חתימה טובה!

תשובה

שלום וברכה

שמחים בהתחזקותך ומתפללי שתוכל להמשיך יותר ויותר בעלייתך בתורה ויראת שמים.

החושך הוא העדר האור וכל זמן שלא היה אור זה היה חושך.

רוח אלוקים מרחפת על פני המים כבר היתה אחרי הבריאה של המים וכפי שרש"י מסביר שהפסוק לא מסביר את סדר הבריאה. מציע ללמוד את רש"י על הפסוקים הראשונים.

אעתיק את רש"י על הפסוק הראשון.

רש"י בראשית פרק א פסוק א

ולא בא המקרא להורות סדר הבריאה לומר שאלו קדמו, שאם בא להורות כך, היה לו לכתוב בראשונה ברא את השמים וגו',. ואם תאמר להורות בא שאלו תחלה נבראו ...

אם כן תמה על עצמך, שהרי המים קדמו, שהרי כתיב ורוח אלהים מרחפת על פני המים, ועדיין לא גלה המקרא בריית המים מתי היתה, הא למדת שקדמו המים לארץ. ועוד שהשמים מאש ומים נבראו, על כרחך לא לימד המקרא סדר המוקדמים והמאוחרים כלום:

בהצלחה,