חברה והשקפה
בנוגע לסמכות חז"ל
- י"ב תשרי התשפ"א
שאלה
מה המקור האלוקי לחיוב הקשבה לדינים ותקנות שנתחדשו לאחר שבטלה הסנהדרין ולגבי תקנות שאלתי מתייחסת גם לתקופת הסנהדרין כי הרי לא תסור מופיעה בתורה בהקשר של ספק בדין שהופיעה בתורה ולא במשהו מחודש .וכמובן שאלתי היא לשיטת הרמב"ם והרמב"ן בלא תסור .אשמח לקבל תשובה תודה מראש
תשובה
בס"ד
שלום וברכה,
מאז בטלה הסנהדרין - בטלו דיני נפשות. אולם רק בדיני נפשות נאסר לדון, בשאר הדינים ודאי יש סמכות לחכמי תורה ובתי דינים לפסוק הלכות, כפי שנהגו האמוראים לאחר שבטלה הסמיכה בחורבן הבית השני.
דיינים ובתי דינים מחייבים את הציבור בכל דור ודור, וכך קיבלנו הלכה במסורת: "ובאת אל הכהנים הלוים ואל השפט אשר יהיה בימים ההם ודרשת והגידו לך את דבר המשפט" (דברים יז, ט). מסביר רש"י על פי דברי חז"ל: ""ואל השפט אשר יהיה בימים ההם - (ספרי) ואפילו אינו כשאר שופטים שהיו לפניו, אתה צריך לשמוע לו, אין לך אלא שופט שבימיך".
אל השופט אשר יהיה בימים ההם - אינך חייב ללכת אלא אחר בית דין שבדורך.
בלעדי חכמי הדורות שקיבלו סמכות להורות הלכה, לא היינו יודעים כיום האם מותר או אסור להדליק נורת חשמל בשבת, או לנסוע במכונית ביום השבת, ואינספור הלכות שדורשים שיקול דעת וידע נרחב במקורות. לשם כך יש לנו רבנים גדולי ישראל בכל דור שפוסקים את ההלכה.
סדרת הכתבות הבאה מבארת מהי בעצם תורה שבעל פה, וכיצד הוא מורכבת. מומלץ לקרוא לפי סדר (בכתבה השלישית והרביעית תמצא התייחסות לנושא סמכות חכמים):
1. מה בעצם קיבלנו בהר-סיני? חלק א' - האם קורח קרא בתורה על כך שייבלע באדמה?
https://www.hidabroot.org/article/235818
2. מה בעצם קיבלנו בהר-סיני? חלק ב’ - מהי תורה שבעל פה, ומדוע נמסרה דווקא בעל פה?
https://www.hidabroot.org/article/236046
3. מהי בעצם תורה שבעל פה? חלק א' - קיבלנו תורה בהר-סיני, אז מנין הגיעו מחלוקות בהלכה?
https://www.hidabroot.org/article/236215
4. מהי בעצם תורה שבעל פה? חלק ב’
https://www.hidabroot.org/article/236789
בברכה,
דניאל בלס
להרחבה ושאלות נוספות, ניתן לפנות אל רבני שו"ת הידברות במייל rav2@htv.co.il