תפילה וברכות

מי שגר בברזיל, ואמר משיב הרוח במקום מוריד הטל, האם צריך לחזור?

  • כ"ו תשרי התשפ"א

שאלה

שלום כבוד הרב, אני גר בברזיל שזה נמצא בחצי כדור הדרומי ששם העונות הפוכות מארץ ישראל, אז האם כאשר אני שוכח ואומר ''מוריד הטל'' במקום ''משיב הרוח ומוריד הגשם'' או הפוך, האם אני צריך לחזור לראש?

נ''ב אפשר לענות עם מקורות?
בתודה וכל טוב.

תשובה

שלום רב,

אם אמרת מוריד הטל במקום משיב הרוח ומוריד הגשם ודאי שלא צריך לחזור, כי כך הדין אפילו בארץ ישראל שאם אמר מוריד הטל בימות הגשמים אין מחזירין אותו (שלחן ערוך סימן קיד סעיף ה).

ואם אמרת משיב הרוח ומוריד הגשם בימות הקיץ, לכאורה צריך לחזור, זאת לאור מה שכתב השלחן ערוך (שם סעיף ד) אם אמר מוריד הגשם בימות החמה מחזירין אותו וחוזר לראש הברכה ואם סיים הברכה חוזר לראש התפילה, ואפילו במקום שצריכים גשם בימות החמה אם הזכיר גשם במקום טל מחזירין אותו. וכתב המשנה ברורה (ס"ק כד) ואף דלענין שאלה פסק לקמן בסימן קיז סעיף ב דאם שאל באופן זה מטר בברכת השנים בימות החמה אין מחזירין אותו, שאני הזכרה דשבח הוא ואין דרך להזכיר שבח בדבר שהוא קללה בשאר מקומות.

בברכה,

הלל מאירס