האם מותר ללכת להופעות של קוסמים?

  • א' חשון התשפ"א

שאלה

שלום, בתורה כתוב שאסור לעשות קסמים. וראיתי בכמה מקומות שזה כולל אחיזת עיניים. בשלחן ערוך יורה דעה (סימן קעט סעיף טו) כתוב שגם אחיזת עיניים אסור. אבל גם שמעתי שהיום, כשאין כוחות הטומאה מותר, ושצריך להודיע מראש שזה טריקים ועדיף גם ללמד טריק אחד. אבל לא ממש מצאתי מקור מוסמך. רציתי לשאול, מה ההלכה. מותר לעשות קסמים? מותר ללכת להופעות של קוסמים? מותר לצפות בהסרטות של קוסמים?

אשמח לתשובה. תודה רבה מראש

תשובה

שלום רב,

רבים סוברים שהאיסור באחיזת עיניים הוא דווקא כשהצופים יכולים לטעות שמדובר בכישוף, ולכן אם הקוסם מודיע מראש שאין לו שום כוחות עליונים, אלא שיש לו חכמה ותחבולה מסוימת, וכל אחד יכול ללמוד לעשותה, וכל שכן אם הוא מראה לצופים דוגמא איך עובד אחד מהקסמים, אפשר להקל.

אולם לפי דעת הגר"ע יוסף זצ"ל, יש איסור לצפות בקוסם, ולפי דעתו לא מועיל לומר לרואים שמדובר רק בזריזות ידיים, אלא בכל אופן אסור.

מקורות: הדעות המקילות או הנוטות להקל - ראה בשו"ת דברי יציב חלק יורה דעה חלק א' (סימן נז) ובשו"ת תשובות והנהגות חלק א' (סימן תנה) ובשו"ת דברות אליהו חלק ו' (סימן סב) ובשו"ת דברי דוד חלק ד' (חלק יורה דעה סימן מא) ובספר אשרי האיש חלק יורה דעה חלק א' (פרק י סעיף כז) ובספר שלחן ערוך המקוצר חלק ד' (עמוד תי סעיף ג והערה ט) ובספר שלהי דקייטא (סימן טו) ובקובץ אור ישראל גליון לו (עמוד קמא).

ודעת הגר"ע יוסף זצ"ל - ראה בשו"ת יביע אומר חלק ה' (חלק יורה דעה סימן יד) ובשו"ת יחוה דעת חלק ג' (סימן סח) ובספר טבעת המלך (עמודים כא-כב) ובספר חזון עובדיה שבת חלק ג' (עמודים תק-תקא) ופורים (עמוד רא) ובמה שהביא בשמו בספר שלחן יוסף (עמוד קו סעיף סח). וכן דעת הגר"ש וואזנר זצ"ל בשו"ת שבט הלוי חלק ה' (סימן קכט אות א) והגרפ"א פאלק זצ"ל בשו"ת מחזה אליהו חלק ג' (סימן עד) לאסור בזה. וכן ע"ע בשו"ת ודרשת וחקרת חלק א' חלק יורה דעה (סימן כג) שמחמיר בזה.

בברכה,

הלל מאירס