חברה והשקפה

האם לשלוח לתלמוד תורה כאשר המדינה אוסרת?

  • ג' חשון התשפ"א

שאלה

שלום לכבוד הרב, יש שאלה שמעסיקה אותי במיוחד בזמן האחרון.
השאלה התעוררה בעקבות מגפת הקורונה, אבל תמיד הייתה בראשי...
יש ויכוח האם לפתוח את תלמודי התורה והישיבות.
רב מסויים אומר כן והשני לא מסכים עם דעתו, רבות הפעמים בהם זה קרה ותמיד נתקלתי עם אותה השאלה: "שני גדולי עולם אומרים דברים מנוגדים והפוכים למי עלי להקשיב???".
זו שאלה שכל ביתי מתמודד איתה מיכוון שביתי מגוון בדעות שונות{כמו כל הבתים המתחזקים} אז אין רב הלכה מסויים.
אשמח אם הרב יתן לי תשובה כיצד עלי להתמודד אני רוצה לחיות באמת על פי ערכי התורה ולא להמציא לעצמי חוקים משונים.....
אני בטוחה שאני שואלת בשם עוד יהודים שמתמודדים עם אותה שאלה!
תודה רבה!
א.ע מהצפון

תשובה

שלום וברכה

בעניין פתיחת תלמודי התורה יש אכן שני גישות הלכתיות האם חובה לפתוח את תלמודי התורה מאחר ואי אפשר להגדיר את הקורונה כשכיח היזק ולכן סומכים על התורה שלא תצא ממנה כל נזק או שצריך לקבוע שמדובר שבהיזק ודאי ואז אסור לפתוח את תלמודי התורה. אינני מתכוון להטיף לא לציית לחוק המדינה שיכול לקנוס ולהעניש אני מדבר רק על הדבר הנכון שצירך לעושת.

בזמנינו קשה להכריע בין שני דיעות וחשוב להבין ששני הדעות של גדולי ישראל הם דברים נכונים וכל אחד יעשה כפי שהוא רוצה בהסתמך על הדיעה של הרב שהוא סומך עליו והעיקר לכבד את דעתו של גדול בישראל אף אם אנחנו סומכים על גדול אחר. בוודאי שלא ניתן להביא ראיה מפוליטיקאי פלוני או אלמוני שאם הוא אורמ שצרי ךלסגור את תלמודי התורה שיש משהו בדבריו וכאילו יש בזה סמך לאיזה צד.

כאשר יש ויכוח בין גבר לאישה צריך להיות חכם ולהיות הראשון שמוותר כמובן לאחר דיון מכובד שמקשיבים לדיעה השניה ולא מזלזלים בדעה האחרת.