חברה והשקפה

בחירה

  • ז' חשון התשפ"א

שאלה

שאלה לרב אליהו עמר
ראיתי הרצאה שבה אתה מסביר של רבי עקיבא הוא גלגול של פנחס והוא בא לתקן את המעשה של פנחס.
ואם אנחנו חוזרים אחורה שרואים שמשה קיבל את התורה
השם הראה לו את כל הדורות והוא אמר לו רבי עקיבא ראוי יותר ממנו לקבל את התורה וזוהי שכרה של התורה .
זאת אומרת שהכל נכתב מראש.

תשובה

שלום וברכה,

לא נכתב מראש.

אלא שאצל הקב"ה כל הזמנים קורים בו-זמנית, והוא יתברך רואה את כל הבחירות של כל בני האדם בכל ההיסטוריה ברגע אחד. אך הבחירה קודמת לידיעה.

כלומר, אם פנחס היה נוהג אחרת, או אם רבי עקיבא לא היה חוזר בתשובה - אז הקב"ה לא היה מראה אותו למשה רבנו!

העבר והעתיד מתקיימים בו זמנית, ובשניהם יש בחירות של הנשמות. הקב"ה צופה בבחירות שבוחרים האנשים בתקופות שונות, וכך שוזר את ההיסטוריה זה בזה. לנו נראה שהדברים קורים בסדר מסוים, אך למעשה כל האירועים קורים בו-זמנית במציאות האלוקית.

לכתחילה עדיף לא להתעסק בנושאים אלה שקשים מאוד לשכל, ולמעשה נוגעים במושגים מדעיים קשים מאוד להבנה בתורת היחסות של איינשטיין.

העיקרון הוא פשוט: יש לאדם בחירה חופשית.

הקב"ה שוזר את ההיסטוריה (העבר והעתיד) בהתאם לבחירותיהם של בני אדם.

בברכה,

דניאל בלס