הזמנת אורחים לליל הסדר בידיעה שהם יחללו את החג

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

האם מותר להזמין קרובי משפחה לשולחן הסדר בידיעה 1.שהם יגיעו אל ביתי בנסיעה ובכך יחללו את החג2.בידיעה שהם יזלזלו בכל ההלכות שקשורות בליל הסדר,בדברי התורה שנאמרים בו וע"י כך לא יאפשרו לנהל ליל סדר כהלכתו

תשובה

שלום וברכה

שו"ת אגרות משה חלק או"ח א סימן צט באור איסור שיש בהזמנת אנשים שיבואו להתפלל בביהכ"נ בשבת כשיודעין שיבואו במאשינעס מ` לעומר תשי"ג. נשאלתי מהרב ר` נפתלי קארלבאך מדעטראיט אם יש איסור לפני עור להזמין אנשים שיבואו להתפלל בשבת לביהכ"נ כשיודע שיחללו השבת בנסיעה במאשינעס.

והשבתי דלהזמין את הרחוקים באופן שאי אפשר שיבואו בלא חלול שבת ודאי אסור, והוא עוד גרוע מאיסור לפנ"ע שהרי הוא עוד באיסור מסית. ואף שאיסור מסית לחיוב סקילה הוא רק מסית לעבוד עכו"ם, מ"מ לענין האיסור ועונש כלפי שמיא בכל החומר שאין טוענין למסית יש בכל האיסורים כמפורש בסנהדרין דף כ"ט שיליף ר"ש בר נחמן א"ר יונתן מנין שאין טוענין למסית מנחש הקדמוני אף שלא היה חטא ע"ז אלא האיסור אכילה מעץ הדעת. חזינן שאיסור מסית יש לכל עבירה, אך שאין עונשין בדיני אדם רק על מסית לע"ז, אבל בדיני שמים יענש, ולא ילמדו עליו סנגוריא. ובוודאי אם הם מזלזלים בכל ענייני החג, ראוי להמנע מכך.

בברכה - בנימין שמואלי