שאל את הרב - כללי

כף הקלע, מה זה? מי מגיע לשם ומה קורה בכף הקלע?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום לכבוד הרב. רציתי לדעת מהו כף הקלע על איזה עבירות הנשמה מגיעה לשם האם זה מקום כזה נוראי לנשמה והאם נשמה שנכנסת לשם אינה יכולה לצאת משם לעולם בתודה גל.

תשובה

שלום וברכה

לא טוב ולא רצוי להתעסק הרבה עם הדברים אלה, צריך לדעת שהדברים האלה קיימים, ולהתחיל לעשות את רצון הבורא דוקא מתוך אהבה והפנמה שזהו הדרך הנכונה וכי כך בן אדם חי חיים מאושרים בעולם הזה ובעולם הבא. קיצור הדברים במאמר חז"ל הבא: "ר` אליעזר אומר נשמתן של צדיקים גנוזות תחת כסא הכבוד שנאמ` בצרור החיים את ה` אלהיך ונשמתן של רשעים מטרפות ומשוטטות מסוף העולם ועד סופו ואין להם מנוחה שנאמר (שמואל א פרק כה פסוק כט) יקלענה בתוך כף הקלע".

לפי מה שפירשו חז"ל דרגת העונש וזמן העונש תלויה לפי כמות וחומרת החטאים שעונשם `כרת` שעברה עליהם הנשמה בעולם הזה. ולהרחיב את הידיעה תוכל ללמוד ממאמר זה מהתלמוד במסכת שבת: "תָּנוּ רַבָּנָן, "וְהָרוּחַ תָּשׁוּב אֶל הָאֱלֹהִים אֲשֶׁר נְתָנָהּ(קהלת יב)". תְּנֶהָ לוֹ, כְּמוֹ שֶׁנְּתָנָהּ לְךָ - בְּטַהֲרָה, אַף אַתָּה בְטַהֲרָה. מָשָׁל לְמֶלֶךְ בָּשָׂר וָדָם שֶׁחִלֵּק בִּגְדֵי מַלְכוּת לַעֲבָדָיו, פִּקְחִים שֶׁבָּהֶם קִפְּלוּם וְהִנִּיחוּם בַּקּוּפְסָא. טִפְּשִׁים שֶׁבָּהֶם הָלְכוּ וְעָשׂוּ בָהֶם מְלָאכָה.

לְיָמִים בִּקֵשׁ הַמֶּלֶךְ אֶת כֵּלָיו, פִּקְחִים שֶׁבָּהֶם הֶחֱזִירוּם לוֹ כְּשֶׁהֵם מְגוֹהָצִין. טִפְּשִׁים שֶׁבָּהֶם הֶחֱזִירוּם לוֹ כְּשֶׁהֵם מְלוּכְלָכִין. שָׂמַח הָמֶּלֶךְ לִקְרַאת פִּקְחִים, וְכָּעַס לִקְרַאת טִפְּשִׁים. עַל הַפִּקְחִים אָמַר, יִנָּתְנוּ כֵּלִים לָאוֹצָר, וְהֵם יֵלְכוּ לְבָתֵּיהֶם לְשָׁלוֹם. וְעַל הַטִּפְּשִׁים אָמַר, כֵּלִים יִנָּתְנוּ לִכְבִיסָה, וְהֵם יִתְחַבְּשׁוּ בְבֵית הָאֲסוּרִים. אַף הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא - עַל גּוּפָם שֶׁל צַדִּיקִים אוֹמֵר, (ישעיה נז) "יָבֹא שָׁלוֹם וְהֵם יָנוּחוֹ עַל מִשְׁכְּבוֹתָם". וְעַל נִשְׁמָתָם הוּא אוֹמֵר, (שמואל א כה) "וְהָיְתָה נֶפֶשׁ אֲדוֹנִי צְרוּרָה בִצְרוֹר הַחַיִּים".

עַל גּוּפָן שֶׁל רְשָׁעִים הוּא אוֹמֵר, (ישעיה מח) "אֵין שָׁלוֹם אָמַר ה` לָרְשָׁעִים". וְעַל נִשְׁמָתָן הוּא אוֹמֵר, (שמואל א כה) "וְאֶת נֶפֶשׁ אוֹיְבֶיךָ יְקַלְּעֶנָּה בְתוֹךְ כַּף הַקָּלַע". תַּנְיָא. רַבִּי אֱלִיעֶזֶר אוֹמֵר, נִשְׁמָתָן שֶׁל צַדִּיקִים גְּנוּזוֹת תַּחַת כִּסֵּא הַכָּבוֹד, שֶׁנֶּאֱמַר, "וְהָיְתָה נֶפֶשׁ אֲדוֹנִי צְרוּרָה בִצְרוֹר הַחַיִּים". וְשֶׁל רְשָׁעִים זוֹמְמוֹת וְהוֹלְכוֹת, שֶׁנֶּאֱמַר, "וְאֶת נֶפֶשׁ אוֹיְבֶיךָ יְקַלְּעֶנָה בְתוֹךְ כַּף הַקָּלַע". אָמַר לֵיהּ רַבָּה לְרַב נַחְמָן, שֶׁל בֵּינוֹנִים מַאי אָמַר לֵיהּ, הָכִי אָמַר שְׁמוּאֵל, אֵלּוּ וָאֵלּוּ לְדוּמָה נִמְסָרִים, הַלָּלוּ יֵשׁ לָהֵם מָנוֹחַ, וְהַלָּלוּ אֵין לָהֵם מָנוֹחַ.

ואברכך שתהיה תמיד חיובי, ותזכה לעבוד את הקב"ה בשמחה וטוב לבב - מנשה ישראל

עוד בנושא המוות:

המדענים מודים: יש חיים לאחר המוות

הרב זמיר כהן - מסרים מחכמת שלמה: יום המוות. צפו

מעגל החיים: צבי יחזקאלי והרב דניאל כהן נפגשים לשיחה נוקבת על לידה ומוות. צפו