יוצר מוזיקה מבקש לדעת אם לחן קטע תורני חטא

  • י"ב חשון התשפ"א

שאלה

שלום ,

מבקש הסבר למוזכר בתִּקּוּנֵי זֹהַר תִּנְיָינָא
" וּמָאן 'דְּקוֹרֵא פָּסוּק וְעוֹשֶׂה אוֹתוֹ כְּמִין זֶמֶר הַתּוֹרָה חוֹגֶרֶת שַׂק' (סנהדרין קא, א) מי שלוקח את פסוקי המקרא והופך אותם לשירים, ואינם לחנים של תפילה אומרת הגמרא שהתורה חוגרת שק ועומדת לפני הקדוש ברוך הוא ואומרת לפניו רבונו של עולם עשאוני בניך ככנור שמנגנין בו לצים. דְּהָא אוֹרָיְתָא אִתְעָרַת הַהִיא שִׁירָתָא לְעֵילָא וַדַּאישהרי התורה מעוררת את השירה העליונה ודאי. אֲבָל מָאן דְּנָטִיל אוֹרָיְתָא לְזֶמֶר בְּעָלְמָא, דָּא גָּרִים אִתְעֲרוּתָא דְּסִטְרָא אַחֲרָא דְּאִתְּעַר לְגַבָּהּ אבל מי שלוקח את פסוקי התורה לזמר ומלחין להם מנגינות סתם בעלמא, גורם התעוררות הסטרא אחרא שמתעוררת כנגד התורה. אֲבָל אוֹרָיְתָא דְּסָלְקַת כִּדְקָא יָאוּת, כַּמָּה שִׁירִין מִתְעָרִין בְּגִינָה אבל כשהתורה עולה כמו שצריך בזמן לימוד והתעסקות בה באימה וביראה – כמה שירות עליונות מתעוררות בעבורה. דְּשָׁמַיִם בְּהוּ אִתְּמָר "מִן הַשָּׁמַיִם הִשְׁמִיעֲךָ אֶת קֹלוֹ" (דברים ד, לו) דָּא קָלָא דְּאוֹרַיְתָא זה קול התורה הנשמע בשמים, בְּגִין כָּךְ תָּמָן תַּבַת לְאִתְּעָרָא שִׁיר עִלָּאָה, שִׁיר מֻבְחָר מִכָּל שִׁירִין דְּעָלְמָא בגלל כך שב להתעורר השיר העליון, שיר השירים המובחר מכל שירי העולם, המעורר את אהבת ה' לשכינה, והרצון לגאולתה."

בברכה

תשובה

שלום וברכה

אסור לעשות שירים על דברי תורה ואסור לשיר פסוקי תורה לשם הוללות או הרקדה בעלמא. מותר רק אם מטרת השירים היא להודות לה' או להביע געגועים לבורא עולם וכדו'.