שאל את הרב - כללי

איך היה מותר לחנוט את יעקב אבינו?

  • י"ב חשון התשפ"א

שאלה

שלום,
רציתי לשאול:
כתוב בפרשת ויחי שיעקב נפטר ויוסף ביקש מהרופאים לחנוט אותו. האם היה מותר באותה תקופה לעשות חניטה? האם יש איזה סיבה מיוחדת שהשם הביא לזה שיעקב יחנט?
תודה רבה!

תשובה

שלום רב,

1. מבואר בזוהר הקדוש (פרשת ויחי דפים רנ ע"ב ורנא ע"א) שהחניטה של יעקב היתה דרך הטבור על ידי שמן אפרסמון מבחוץ בלי שום חיתוך אבר, ובכזו חניטה אין שום פקפוק לאסור.

2. האור החיים (בראשית נ ב) כתב כמה הסברים לכך שיוסף דאג שהרופאים יחנטו את יעקב אביו, ומהם: א. משום כבוד אביו, כי כן משפט הנכבדים ומכל שכן גדולי המלכות. ב. או כדי שלא יטעו בו כשלא יחנטוהו שלא מת, או שמת ולא הסריח ויעשוהו אלוה כי הוא פלא בעמים המזוהמים וכו'. יעו"ש עוד מה שכתב בזה.

בברכה,

הלל מאירס